ÄR DU
SOCKERBEROENDE?
Bra kost är bland annat:
Ägg i alla former, kokta, stekta, äggröra, omelett.
Helst ekologiska ägg
Fisk och skaldjur, feta fiskar som lax, makrill,
strömming är suveräna. Panera inte
Kött, lamm, vilt, nöt. Skär inte bort det nyttiga
fettet och välj så mycket det gå ekologiskt producerat och närproducerat.
Gräsuppfött nötkött är bra för oss, djuren och naturen.
Fågel, kyckling, kalkon, grillat, stekt i ugn, i
grytor.
Såser, olivolja, rapsolja (ekologisk). Dock inte
färdiga med tillsatser utan hemmagjorda! Absolut inte! fettfritt eller
fettreducerat.
Färska
kryddor, citron, vitlök, heta kryddor som chili, cayennepeppar, ingefära är bra.
Ost, keso, grädde, cremé fraiche, yoghurt,
vanlig och grekisk/turkisk, mjölk och fil.
Välj de fetare
sorterna där alla näringsämnen och det nyttiga fettet finns kvar. Smör och
Bregott. Kokosolja,
ekologisk. Nötter/frön kan du äta en näve om dagen av! Bär är ok.
Helst ekologiska produkter och närproducerat. Grönsaker som är bra, är alla kålsorter, blomkål, brysselkål, grönkål, vitkål, samt sparris, squash, aubergine, oliver, svamp, gurka, all grönsallader, avokado, lök,spenat, paprika och tomat.
Välj närproducerat och efter säsong så behålls näringsämnena bättre.
UNDVIK:
Socker, sirap, godis, läsk, kakor, kaffebröd. För att
inte tala om allt dolt socker som finns överallt.
Potatis, rotfrukter, pasta, bröd, spannmålsprodukter är
också socker, bara i en annan form. Även i fullkornsformat. Och som skräpmat,
chips, pommes frites.
Ris, majs, couscous, bulgur; är också socker. Popcorn
är skräpmat.
MARGARIN! Är en kemisk produkt med diverse tillsatser.
Här ingår även Becel och Flytande
smör&rapsolja.
Korv och
diverse charkvaror som innehåller tillsatser, bl a glutamat och socker.
Läs på förpackningen.
Omega6- , matoljor
som majsolja, jordnötsolja, sojaolja och solrosolja
Frukt
innehåller mycket fruktos och kan dra igång suget. Ät bär istället.
Torkad
frukt är koncentrerat socker! Undvik.
Vad
är då socker?
Jo,
förutom socker så är det t ex honung, fruktsocker, mjölksocker, farin och
råsocker. Även andra raffinerade produkter som vitt vetemjöl, och vitt ris omvandlas
av kroppen till socker och ger samma effekt. Det handlar om ämnen som snabbt
ökar din blodsockernivå.
Raffinerade kolhydrater, som ger en snabb
energipåslag. Inte minst lightprodukter
ersätter ofta fettet
med socker, risstärkelse eller andra raffinerade kolhydrater som vitt mjöl
eller pasta.
Ända
upp till 75 procent av oss har en medfödd ärftlig känslighet för raffinerat
socker, dvs vid intag av sockerhaltig föda svänger blodsockret kraftigt. En
fjärdedel av dessa är extremt känsliga.
För sockerkänsliga kan socker i alla former, raffinerat vitt mjöl och pasta vara lika beroendeframkallande som kokain eller heroin. Börjar man äta kan man inte sluta, kroppens längtar efter mer.
För sockerkänsliga kan socker i alla former, raffinerat vitt mjöl och pasta vara lika beroendeframkallande som kokain eller heroin. Börjar man äta kan man inte sluta, kroppens längtar efter mer.
Humörsvängningar
Sockerkänsliga kan
vara både under-, normal- och överviktiga. De kan vara matmissbrukare men
behöver inte vara det. Att vara sockerkänslig innebär att ha ett starkt sug
efter fel slags mat, som i sin tur leder till kraftiga humörsvängningar och
låga energinivåer. Ena stunden kan hon ha depressioner och/eller aggressioner, vara
våldsam, oförutsägbar, glömsk och impulsiv, eller ha kort stubin, vara virrig
och ofokuserad och prata mycket och fort. Humöret kan snabbt ändras och man kan
bli kreativ, klarsynt, charmig, energisk, lekfull och kärleksfull. Inte lätt
att leva med en sådan person!
Socker påverkar
signalsubstanserna
Socker och andra snabba kolhydrater, liksom
även alkohol, påverkar kroppens egna signalsubstanser, som gör att vi mår bra
och känner oss tillfreds. Är man genetiskt lagd åt det hållet blir
lyckoeffekten av sockret extra kraftig, men klingar av snabbare, det vill säga,
energin rasar och du vill ha mer. Annars kan man drabbas av abstinens i form av
humörsvängningar och rastlöshet. När man då äter mer kolhydrater känner man sig
tillfälligt bättre, men blodsockernivåerna åker upp och ner.
Snabba
kolhydrater – hög insulinnivå
Mjöl
och pasta består av snabba kolhydrater, som i magen omvandlas till kroppens
eget bränsle glukos - precis som sockret. Två
och en halv deciliter pasta ger samma effekt som tio rågade teskedar rent
socker.
När kroppen försöker kompensera sig för sockertillförseln producerar den mer insulin. Detta tvingar fram en hög insulinnivå, som i sin tur leder till att insulinmottagarna på kroppens celler gör sig mindre känsliga för insulin, vilket resulterar i lägre fettförbränning. Även om maten innehåller mindre fett än normalt, blir det oftare kvar i bilringarna runt midjan.
Vid stora svängningar i hjärnans näringstillförsel – hjärnan kan inte lagra sitt bränsle, glukos – stiger också halten av stresshormonet cortisol. Detta skapar ännu mer obalans.
När kroppen försöker kompensera sig för sockertillförseln producerar den mer insulin. Detta tvingar fram en hög insulinnivå, som i sin tur leder till att insulinmottagarna på kroppens celler gör sig mindre känsliga för insulin, vilket resulterar i lägre fettförbränning. Även om maten innehåller mindre fett än normalt, blir det oftare kvar i bilringarna runt midjan.
Vid stora svängningar i hjärnans näringstillförsel – hjärnan kan inte lagra sitt bränsle, glukos – stiger också halten av stresshormonet cortisol. Detta skapar ännu mer obalans.
Blodsocker-
och hormonsvängningar
Kombinationen av svängande blodsocker, låg halt av
betaendorfin – som bland annat styr självkänslan – och låg halt av
"må-bra-hormonet" serotonin får oss att må både fysiskt och psykiskt
dåligt.
Hjärnans
belöningssystem
Det fysiska beroendet
skapas i hjärnans belöningssystem och fungerar på exakt samma sätt vare sig
drogen utgörs av socker, nikotin, alkohol, tabletter, eller till och med olika
handlingar som shopping, risktagande, spel, arbete mm.
Dopamin
- glädjemolekylen
Drogerna
påverkar många olika signalsubstanser. Några av de vanligaste är serotonin,
betaendorfin och adrenalin. Men det ämne som gör oss beroende - åtminstone
tyder de senaste årens forskningsupptäckter på det - är dopamin.
Dopamin är hjärnans glädjemolekyl, det ämne som gör att vi mår bra och livet leker. Om vi äter när vi är hungriga, söker värme när vi är frusna, går på toaletten när vi är nödiga eller uppfyller något annat av vår kropps elementära behov, då belönar vi oss själva med en dos dopamin. När vi löst en svår uppgift på jobbet, köpt något vi behöver till ett bra pris eller lagat något trasigt hemma känner vi tillfredsställelse. Dopamin bildas. Samt när vi lever i bra relationer med människor, när vi tar hand om våra barn eller när vi upplever ett andligt möte - då är dopaminet också inblandat. Det ger oss glädje och tillfredsställelse.
Dopamin är hjärnans glädjemolekyl, det ämne som gör att vi mår bra och livet leker. Om vi äter när vi är hungriga, söker värme när vi är frusna, går på toaletten när vi är nödiga eller uppfyller något annat av vår kropps elementära behov, då belönar vi oss själva med en dos dopamin. När vi löst en svår uppgift på jobbet, köpt något vi behöver till ett bra pris eller lagat något trasigt hemma känner vi tillfredsställelse. Dopamin bildas. Samt när vi lever i bra relationer med människor, när vi tar hand om våra barn eller när vi upplever ett andligt möte - då är dopaminet också inblandat. Det ger oss glädje och tillfredsställelse.
Ett gift för kroppen
Om
effekterna på hjärnan är lika för alla slags missbruk, så kan effekterna på
kroppen ta sig de mest olika uttryck för olika slags missbruk. Men att sockret
är skadligt på många olika sätt råder det ingen tvekan om .
Listan visar en rad skadeverkningar på
kroppen som Dr Nancy Appleton funnit att man i högre eller mindre grad kan
koppla till sockrets negativa effekter:
Socker kan försvaga immunförsvaret ,kan irritera mineralbalansen i kroppen, kan orsaka hyperaktivitet, oro, sjuklighet och koncentrationssvårigheter hos vissa barn.
Socker kan orsaka dåsighet och nedsatt aktivitet hos vissa barn, kan påverka barnens betyg i negativ riktning, kan bidra till en höjning av triglycerinnivåerna, bidrar till sämre motstånd mot infektioner av bakterier, kan orsaka njurskador, kan orsaka krombrist , kan orsaka kopparbrist, hindrar kroppen från att ta upp kalcium och magnesium, kan leda till cancer i brösten, underlivet, prostatan och ändtarmen, kan orsaka cancer i tjocktarmen, särskilt hos kvinnor , kan vara en riskfaktor för cancer i gallblåsan, kan ge felaktigt fasteblodsocker
Socker kan försämra synen, ger förhöjd insulinnivå, vilket kan leda till förträngningar i artärer. kan orsaka hypoglycemi (för lågt blodsocker), kan orsaka sur mage, kan öka adrenalinnivån hos barn, försämrar förmåga att uppta socker är vanlig hos folk med tarmsjukdomar, kan påskynda åldrandet och orsaka rynkor och grått hår, ger försämrad tandstatus, orsakar övervikt och fetma .,Högt sockerintag ökar risken för Crohn´s sjukdom och sår i tarmväggen, kan orsaka inflammerad mag-tarmkanal , kan orsaka ledbesvär
Socker kan orsaka astma, kan orsaka candidiasis (svamp) (överväxt av Candida Albicans i mag-tarmkanalen) ,kan leda till gallsten, kan leda till njursten, kan orsaka kärlkramp, kan orsaka blindtarmsinflammation, kan förvärra symptomen på multipel skleros (MS), kan indirekt orsaka hemorrojder, kan orsaka åderbråck,
Socker kan försvaga immunförsvaret ,kan irritera mineralbalansen i kroppen, kan orsaka hyperaktivitet, oro, sjuklighet och koncentrationssvårigheter hos vissa barn.
Socker kan orsaka dåsighet och nedsatt aktivitet hos vissa barn, kan påverka barnens betyg i negativ riktning, kan bidra till en höjning av triglycerinnivåerna, bidrar till sämre motstånd mot infektioner av bakterier, kan orsaka njurskador, kan orsaka krombrist , kan orsaka kopparbrist, hindrar kroppen från att ta upp kalcium och magnesium, kan leda till cancer i brösten, underlivet, prostatan och ändtarmen, kan orsaka cancer i tjocktarmen, särskilt hos kvinnor , kan vara en riskfaktor för cancer i gallblåsan, kan ge felaktigt fasteblodsocker
Socker kan försämra synen, ger förhöjd insulinnivå, vilket kan leda till förträngningar i artärer. kan orsaka hypoglycemi (för lågt blodsocker), kan orsaka sur mage, kan öka adrenalinnivån hos barn, försämrar förmåga att uppta socker är vanlig hos folk med tarmsjukdomar, kan påskynda åldrandet och orsaka rynkor och grått hår, ger försämrad tandstatus, orsakar övervikt och fetma .,Högt sockerintag ökar risken för Crohn´s sjukdom och sår i tarmväggen, kan orsaka inflammerad mag-tarmkanal , kan orsaka ledbesvär
Socker kan orsaka astma, kan orsaka candidiasis (svamp) (överväxt av Candida Albicans i mag-tarmkanalen) ,kan leda till gallsten, kan leda till njursten, kan orsaka kärlkramp, kan orsaka blindtarmsinflammation, kan förvärra symptomen på multipel skleros (MS), kan indirekt orsaka hemorrojder, kan orsaka åderbråck,
Känsligheten för
socker förstärks hos kvinnor som äter p-piller, Socker kan leda till tandlossning, kan bidra till benskörhet, bidrar till sur
saliv, kan leda till nedsatt insulinkänslighet, kan hämma tillväxthormon, höjer kolesterolhalten, kan höja det systoliska blodtrycket, kan ändra proteinstrukturen så att
proteinupptagningen hämmas
Socker orsakar födoämnesallergier, bidrar till uppkomsten av diabetes, kan leda till blodförgiftning vid graviditet, kan bidra till eksem hos barn, kan orsaka hjärt-kärlsjukdomar
Socker kan förändra DNA-strukturen, kan orsaka grå starr, kan orsaka lungemfysem,
kan orsaka åderförkalkning, kan orsaka bildande av fria radikaler i blodbanan, sänker enzymernas förmåga att fungera, försämrar vävnadernas elasticitet, kan få leverceller att delas, vilket ökar leverns storlek, kan öka fettmängden i levern, förstorar njuren och kan orsaka sjukliga förändringar i den, kan överbelasta och skada bukspottkörteln, leder till vätskeansamlingar i kroppen, kan orsaka förstoppning, kan orsaka närsynthet, kan skada kapillärväggarna, kan göra att akillessenan blir skör, kan orsaka huvudvärk, inklusive migrän
Socker kan orsaka försvagade delta-, alfa- och thetavågor i hjärnan, vilket kan försämra förmågan att tänka klart, kan orsaka depression, kan öka insulinutsöndringen hos människor som äter sockerrik mat jämfört med dem som har en kost med mindre socker. Socker ökar jäsningsprocessen i grovtarmens bakterieflora, kan orsaka hormonobalans, ökar blodplättarnas koaguleringsförmåga, vilket leder till blodproppar,
Socker orsakar födoämnesallergier, bidrar till uppkomsten av diabetes, kan leda till blodförgiftning vid graviditet, kan bidra till eksem hos barn, kan orsaka hjärt-kärlsjukdomar
Socker kan förändra DNA-strukturen, kan orsaka grå starr, kan orsaka lungemfysem,
kan orsaka åderförkalkning, kan orsaka bildande av fria radikaler i blodbanan, sänker enzymernas förmåga att fungera, försämrar vävnadernas elasticitet, kan få leverceller att delas, vilket ökar leverns storlek, kan öka fettmängden i levern, förstorar njuren och kan orsaka sjukliga förändringar i den, kan överbelasta och skada bukspottkörteln, leder till vätskeansamlingar i kroppen, kan orsaka förstoppning, kan orsaka närsynthet, kan skada kapillärväggarna, kan göra att akillessenan blir skör, kan orsaka huvudvärk, inklusive migrän
Socker kan orsaka försvagade delta-, alfa- och thetavågor i hjärnan, vilket kan försämra förmågan att tänka klart, kan orsaka depression, kan öka insulinutsöndringen hos människor som äter sockerrik mat jämfört med dem som har en kost med mindre socker. Socker ökar jäsningsprocessen i grovtarmens bakterieflora, kan orsaka hormonobalans, ökar blodplättarnas koaguleringsförmåga, vilket leder till blodproppar,
Om socker vore en ny substans som lanserades
idag som tillsats i livsmedel, skulle den omedelbart totalförbjudas!
Detta är en sammanställning med information
från bland annat Anna Skipper och Bitten Johnsson.
Tips på massor av länkar där du kan
hitta mer information.
Källor: Brown, R.L., Leonard., T., Saunders, L.A., & Papasouliotis, O. (1997).
A two-item screening test for alcohol and other drug problems. Journal of Family Practice, 44, (2), 151-160
Hoffmann, N.G. & Harrisson, P.A. (1995). SUDDS-IV; Substance Use Disorders Diagnostic Schedule . St. Paul, MN: New Standards, Inc.
Hoffmann, N.G. (1995). TAAD: Triage Assessment for Addictive Disorders . St. Paul,MN: New Standards, Inc.
A two-item screening test for alcohol and other drug problems. Journal of Family Practice, 44, (2), 151-160
Hoffmann, N.G. & Harrisson, P.A. (1995). SUDDS-IV; Substance Use Disorders Diagnostic Schedule . St. Paul, MN: New Standards, Inc.
Hoffmann, N.G. (1995). TAAD: Triage Assessment for Addictive Disorders . St. Paul,MN: New Standards, Inc.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar