Förslag på vad du kan göra med nässlor och
kirskål.
NÄSSELSOPPA
250-500 g nässlor
1 msk smör
3 msk rismjöl el maizena
2 l vatten el. vatten + mjölk el. grädde, eventuellt buljong.
salt, peppar
1 msk smör
3 msk rismjöl el maizena
2 l vatten el. vatten + mjölk el. grädde, eventuellt buljong.
salt, peppar
Skölj nässlorna,
låt de ligga en stund i vatten innan kokning.
ca 15 min i litet vatten. Sila, spara kokvattnet. Hacka nässlorna fint. Gör en redning av fett och mjöl/maizena i en kastrull, tillsätt nässlorna och kokspadet och litet vatten, sammanlagt 2 liter.
Smaksätt och låt koka under lock ca 15 minuter.
Soppan serveras het med kokta ägg.
ca 15 min i litet vatten. Sila, spara kokvattnet. Hacka nässlorna fint. Gör en redning av fett och mjöl/maizena i en kastrull, tillsätt nässlorna och kokspadet och litet vatten, sammanlagt 2 liter.
Smaksätt och låt koka under lock ca 15 minuter.
Soppan serveras het med kokta ägg.
KIRSKÅLSSOPPA
5
dl kirskål + kokvatten
1 dl vatten + 2 grönsaksbuljongtärningar
2 msk maizena
1 dl vatten + 2 grönsaksbuljongtärningar
2 msk maizena
1
dl grädde
Riven muskotnöt el. kummin
Riven muskotnöt el. kummin
Koka kirskålen,
låt rinna av och strimla. Släng kokvattnet. Blanda maizenan med grädden och rör
ned det i buljongen tillsammans med kirskålen. Koka ca 10 minuter, krydda.
Du kan göra pesto,
använda både nässlan och kirskålen i smoothies, i omeletter mm mm.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar