Magnesium och kalcium
Magnesium
är ett vanligt mineral som cirka 80 procent av Sveriges befolkning har brist
på. Därför väljer jag att börja med den. Bristen beror dels på att vi äter
magnesiumfattig kost, dels på att magnesium är en liten molekyl som man lätt
kissar ut när man är stressad, konstgödsling, halvfabrikat och att våra jordar
är fattiga på mineraler.
Magnesium är också ett viktigt mineral för skelettet tillsammans med
kalcium. Vid stress kalkas skelettet ur och kalciumnivåerna kan öka i blodet. Det är också mycket
vanligt att magnesiumbristen leder till att kalcium "vandrar" ut ur
skelettet för att inte rubba dess inre balans. Överskottet av kalcium lagras i
muskler, leder och bindväv. Resultatet blir att man samtidigt kan vara väldigt
trött och ha en malande inre aktivitet som gör att det är svårt att slappna av
(beror på magnesiumbristen). På tal om
skelett/benskörhet och att ha en stark benstomme, behövs också mineralen bor.
För att få reda på exakt hur din mineralstatus är, kan du göra en hårmineralanalys.
Hör av dig om du är intresserad, pris 1200 kr. Du får svar på din
mineralstatus och vilka eventuella tungmetaller du har i kroppen samt vilken
ämnesomsättningstyp du är.
Magnesium
finns framför allt i skelettet (50-60 %) och musklerna (20-30). Studier har
visat att det sammanlagda innehållet av kalcium, magnesium och järn i
grönsakerna kål, grönsallad, tomater och spenat i genomsnitt har sjunkit från 400 mg till 70 mg under de
senaste åttio åren.
Sömnen
påverkas och sinnet samt man kan få hjärtklappning. Man sover inte lugnt och
tänker inte heller lugnt och balanserat, samt har tendenser till
hjärtklappning. Man spänner sig för mycket i situationer som inte skulle kännas
påfrestande om magnesiumnivåerna var normala i kroppen.
Vid magnesiumbrist ökar stressen även skadorna på hjärt-kärlsystemet, vilket i sin tur är stressande för kroppen. Det skapar ytterligare brist på magnesium så att man får svårt att handskas med stressen, vilket ger ökad brist osv.
Vid magnesiumbrist ökar stressen även skadorna på hjärt-kärlsystemet, vilket i sin tur är stressande för kroppen. Det skapar ytterligare brist på magnesium så att man får svårt att handskas med stressen, vilket ger ökad brist osv.
Symptom vid magnesiumbrist:
Depression
Utmattning
Sömnbesvär
Darrningar
Yrsel
Förvirring
Inlärningssvårigheter
Rikliga svettningar
Dålig aptit
Magnesium aktiverar över 100 enzymer och hjälper nerver och muskler att fungera. Brister gör att de fria radikalernas aktivitet i cellerna ökar, vilket sätter ner cellernas funktion och därmed ger ett åldrande i förtid. Brist på kalcium gör att vi får svårare att somna och magnesiumbrist gör att vi kan vakna mycket tidigt på morgonen.
Brister gör att irritationströskeln blir lägre och att man oroar sig lättare för saker och ting.
Under perioder av stark stress kan man förlora mer än hälften av sitt magnesiumlager.
När vi dricker en Coca Cola förlorar vi cirka 150 mg magnesium. Det beror på att drycken innehåller lika stor mängd fosfor (i form av fosforsyra).
Brist ger ökad frisättning av histamin, vilket leder till allergibesvär.
Förbrukas vid kroppens nedbrytning av alkohol. Socker sänker upptaget av både kalcium och magnesium.
Magnesiuminnehållet i maten (mg/100 g)
pumpafrön, torkade (540)
kakaopulver (520)
vetekli (480)
paranötter (355)
hasselnötter (310)
vetegroddar (290)
sojabönor, torkade (265)
cashewnötter (260)
sojamjöl (245)
torkade nypon (240)
havrekli (235)
bryggerijäst (195)
vita bönor, torkade (184)
linfrön (181)
bovete (180)
grahamsmjöl (130)
mörk choklad, 70 % (130)
rågmjöl (110)
pumpernickel (75)
råris, kokt (43)
räkor (42)
banan (32)
kål (32)
lax (24)
entrecôte (20)
ägg (13)
Kalcium finns i:
Grönsaker
Broccoli 46 mg/75 g
Grönkål, fryst 157 mg/100 g
Spenat, fryst 170 mg/100 g
Vita bönor i tomatsås 80 mg/250 g
Frysta grönsaker: ärter, majs, paprika 54 mg/75 g
Frysta grönsaker: ärter och morötter 49 mg/75 g
Grönkål, fryst 157 mg/100 g
Spenat, fryst 170 mg/100 g
Vita bönor i tomatsås 80 mg/250 g
Frysta grönsaker: ärter, majs, paprika 54 mg/75 g
Frysta grönsaker: ärter och morötter 49 mg/75 g
Nötter
Jordnötter 52 mg/dl
Hasselnötter 19 mg/10 st
Linfrö 20 mg/msk
Sesamfrön oskalade 98 mg/msk
Sötmandel 26 mg/10 st
Jordnötter 52 mg/dl
Hasselnötter 19 mg/10 st
Linfrö 20 mg/msk
Sesamfrön oskalade 98 mg/msk
Sötmandel 26 mg/10 st
Frukt
Apelsin 92 mg/200 g
Aprikoser, torkade 120 mg/45 g
Kalciumberikad juice 120 mg /
Ägg/Fisk
Sardiner i olja 191 mg/ 100 g
Räkor 103 mg/100 g
Ägg 27 mg/st
Strömming 30 mg/st
Ewa-Lis Hörne Messelth
Källor: Peter Wilhemsson, Sanna Edhin Ewa-Lis Hörne Messelth
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar