fredag 31 januari 2014

GURKMEJA

Både inom den gamla kinesiska och indiska läkekonsten har gurkmejans välgörande egenskaper använts flitigt i tusentals år (det äldsta dokumenterade användandet dateras till över 6000 år sedan) och nu under de senaste åren har modern forskning visat att det kan vara ett av naturens mest kraftfulla läkande ämnen.

Gurkmeja är mest känt för sina potenta antiinflammatoriska egenskaper.  Curcumin har visat sig påverka mer än 700 gener och det kan inhibera både aktiviteten och syntesen av cyklooxigenas-2 (COX2) och 5-lipooxygenase (5-LOX), likväl andra enzymer som är inblandade vid smärta och inflammation genom att öka syntesen av kroppens starkaste antioxidant, glutation.

Publicerad forskning i bland annat
 European Journal of Nutrition visar att curcumin kan vara användbar för behandling och förebyggande av fetma-relaterade sjukdomar. Bland curcumins egenskaper nämns bland annat förmågan att motverka insulinresistens, hyperglykemi (högt blodsocker), hyperlipidemi (onormalt höga nivåer med blodfetter) och andra inflammatoriska symptom som är förknippade med fetma och metaboliska sjukdomar.
Curcumin är känt för sina potenta anti-inflammatoriska egenskaper och ihållande inflammation är kännetecknande för de flesta kroniska sjukdomar, bland annat diabetes, artrit och hjärtsjukdomar.
Men många människor är inte medvetna om att fetma bidrar till ett tillstånd av kronisk inflammation i kroppen som kan utlösa metabola störningar som exempelvis insulinresistens och typ 2-diabetes. Inflammationer hämmar även fettförbränningen och gör att kroppen försöker hålla kvar fettet som skydd. Curcumin har visat sig minska inflammationen i fettcellerna vilket underlättar viktnedgång och fettförbränningen.
Höga nivåer med leptin sammankopplas bland annat med fettansamling i levern och nedsatt leverfunktion (inklusive typ 2-diabetes).
En termogen effekt, vilket betyder att curcumin kan binda till kapsaicinreceptorer (TRPV1) och öka dess värmeomsättning. Detta innebär en ökad förbränning av fettsyror för att underhålla kroppens temperatur.

 Minskad oxidativ stress från bekämpningsmedel
Organiska livsmedel har stigit i popularitet de senaste åren i takt med att vanliga livsmedel besprutas mer och mer för att hålla plantorna fria från skadeinsekter och angripande ogräs. Delar av dessa bekämpningsmedel, främst dioxiner mot insekter och djur finner sin väg ut i våra livsmedel och kan på sikt ha allvarliga negativa hälsokonsekvenser. Om du inte har möjlighet att äta organiskt kan curcumin vara ett alternativ.

 En studie har visat att curcumin minskar den oxidativa stressen på vita blodceller från de vanligaste bekämpningsmedlen.

Andra hälsoeffekter vid intag av curcumin
Öka kroppens förmåga att läka sår, skydda mot leverskador och förbättra leverfunktionen och avgiftning, öka produktionen av galla och minska symptomen associerade med Alzheimers och reumatism artrit.

Hur du bäst tar curcumin
En nackdel med vanligt gurkmejaextrakt är att det har dålig biotillgänglighet, det vill säga att upptaget i kroppen är väldigt dåligt. Ta gurkmeja tillsammans med svartpeppar kan öka absorptionen av curcumin med 2000 %. Eller 1 msk olivolja.

Gurkmeja sägs bota och förebygga Alzheimers. År 2004 visade studier på genetiskt modifierade möss att en av de aktiva ämnena i gurkmejan, curumin, kan stoppa processen av ansamlingen av plack på ämnet beta amyloid i härnan. Det visade sig att det även fanns en möjlighet att bryta upp redan ansamlat plack.
Cancer är även de något som gurkmejan sägs hjälpa mot. Bland befolkningsgrupper som äter stora mängder curry är antalet av vissa cancerfall lägre. Studier på både möss och människor visar att gurkmejan kan öka hastigheten med vilken cancerceller dör. Skadade proteiner, som blir tumörer, degenererar snabbare och tas bort istället för att skapa en tumör. Vissa studier har även visat att gurkmejan gör cancerceller mer känsliga för strålterapi samt att spridningen av bröstcancer till lungorna och andra kroppsdelar saktas ner.Gurkmejan skyddar mot maginflammation och slår ut parasiter i matsmältningen. Den minskar även dåligt kolesterol och ökar det goda samt att den skyddar levern mot skadliga ämnen så som lösningsmedel och alkohol.
Hittade ett tips på var man kan hitta färska rotknölar av gurkmeja:  Hong Kong trading som ligger nära Hötorget i Stockholm finns förmodligen i andra asiatisk butiker.

Gurkmeja (Curcuma longa) är dels namnet på en art av ingefärsväxter, men därutöver även på produkter beredda av denna växt.
Gurkmeja är råvara för färgämnen som används för industriell färgning av läder, papper och trä.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar