fredag 20 december 2013

ÖNSKAR ER ALLA EN RIKTIGT BRA JUL

I år har vi för första gången lyckats planera julen rätt så bra. Ingen hysteri eller stress. Vi har lagat mat och godis lite då och då. Handlat bra råvaror, inte köat utan det mesta har flutit på bra. Köttbullarna är i frysen likaså en massa godis.
Den enda grönsak som vi har kvar i massor från trädgården är grönkål

Tips på hur vi gör:
Ta 2-3 grönkålsstänger, buljong, några matskedar smör, 2 dl vispgrädde och lite salt och peppar och vitlök.  

Tag av bladen från stjälken. Koka mjuka i buljong, ca 20 minuter. Hacka sedan kålen. Fräs den kålen i smör och späd med grädde. Låt det puttra i ytterligare en stund och smaksätt med vitlök salt och peppar.

Såg också Renee Voltaire göra en grönkålssallad på färsk grönkål, receptet kommer här:
400 gram grönkål, 1 nypa salt, lite olivolja att ringla över, 2 msk valnötter.
Plocka grönkålsbladen från stjälkarna och riv bladen i mindre bitar. Smaksätt med salt och olivolja. Toppa salladen med nötterna. Servera salladen med gojidressing.

2 msk gojibär, 1/2 tsk buljong, 1/2 pressad citron, 1 tsk riven ingefära, 1 dl macadamianötter, 1 bit chilipepparfrukt

och 1/2 dl vatten
Mixa alla ingredienser till en dressing. Min egen kommentar, varför inte byta ut goijibär mot granatäpple.

Och nu skall jag göra Snickersgodis
1 burk jordnötssmör, 2 dl sirap, 1 dl kokosflinger, 1 dl socker, 8-9 dl cornflakes, 1 tsk vaniljsocker.

Smält blockchoklad 

Gör så här Värm jordnötssmör, sirap, kokosflingor och socker i en kastrull. Rör sedan ned kellogs special k och vaniljsocker.Bred ut i smörad långpanna. Ställ kallt en stund.Pensla smält blockchoklad över, rätt tjockt lager i mitt tycke.....





Här kommer också receptet på mitt glutenfria knäckebröd: 2 dl majsmjöl, bovete, eller något annat glutenfritt mjöl, 1 dl solrosfrön, 1 dl sesamfrön, 0,5 dl linfrön, lite himalayasalt, 0,5 dl rapsolja + 2,5 dl kokande vatten. Rör ihop ingredienserna med det kokande vattnet. Bred ut på bakplåtspapper, kavla med bakplåtspapper över degen. In i ugnen på 150 gr i ca 1 tim.
Strö flingsalt eller sesamfrö över.. Skär degen i avlånga remsor innan du sätter in plåten i ugnen. 


Ta det lugnt och var dig själv, låt dig inte dras med i alla andras önskningar. Stanna upp coh reflektera.

Läs den där boken du länge tänkt göra, skriv ner vad du vill ha mer av nästa år och vad du önskar mindre av.

Vilka enkla livsstilsförändringar kan du göra? Du är viktigaste i ditt eget liv, visst är det så. Du kanske behöver röra på dig mer, börja träna, sätta tydligare gränser, välja in något som gör dig glad, ett intresse, en hobby eller en ny vän.

Du kanske behöver ändra dina matvanor, alkoholvanor, sova mer eller mindre. Välj in mer glädje i ditt liv? Det är bara du som vet vad som får dig att må bra.

GOD JUL

Ewa-Lis/Sinnenas gård


  Vår livsnjutare Chili hälsar till alla som hon lärt känna,  både vänner, kunder och besökare i trädgården. 
























































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar