måndag 25 november 2013

VINÄGER, four thives

"Fyra Tjuvarnas Vinäger" är ett örtpreparat med en verkligt fascinerande forntida historia . 
Det var en gång allmänt ansett som effektivt mot farsoter och feber . Jag har gjort en massor av forskning för att ge dig en speciell ingående rapport om Fyra Tjuvar Vinäger (och olja) - som innehåller recept (inklusive de faktiska formler som används i gamla tider ), använder och historiska anekdoter.
Jag har hittat ovedersägliga bevis för att "Fyra Tjuvar Vinäger" är inte bara en fabel, men var ett preparat  som användes i gamla tider! Mer om detta nedan. 
Mer fascinerande är att ingredienserna i receptet har hittats av modern vetenskap och det visar sig ha antimikrobiella / antivirala egenskaper i labbexperiment - som leder till spekulationer om att fyra Tjuvarnas Vinäger faktiskt kan ha varit effektivt mot farsoter och feber. Ingredienserna i Fyra Tjuvar Vinäger (och olja) tros vara antivirala, antibakteriella, antiseptiska och svampdödandeVar fick tjuvarna sin hemliga växtbaserade kunskap från?

Recept

Fyra Tjuvarnas Vinäger - med vissa variationer - har för närvarande fått ett stort uppsving av intresse. Detta kan mycket väl bero på att skapandet av den välkända D. Gary Young, grundare av Young Living Essential Oils , av den populära och högt prisade Thievs eterisk olja 1992.
Tjuvar Oil (ett liknande hopkok till vinäger bara använder eteriska oljor i stället för vinäger extrakt) verkar dock vara en modern uppfinning - som det finns överhuvudtaget ingenting om det i någon bok (Google Books katalog) publicerade före 1980.
En modern recept för tjuvar olja är följande:
80 droppar kryddnejlikeolja (Syzgium aromaticum)

70 droppar citronolja (Citrus limon)

40 droppar kanel Bark (Cinnamomum verum)

30 droppar eukalyptusolja (Eucalyptus radiata)

20 droppar rosmarinolja (Rosmarinus officinalis)
Detta kommer att göra runt 15 ml / 0,5 fl.oz - tillräckligt för en "normalstor" eterisk olja flaska.
Young s Formulering av tjuvar Oil testades vid Weber State University i Utah, och det visade sig att spridningen var effektiv mot luftburna patogener. " Abstract .

Den original-recept Fyra Tjuvarnas Vinäger

De tidigaste hittade receptet  för fyra Tjuvar Vinäger jag kan hitta kommer från Gentleman tidskrift av 1770 (se originaltexten på länken!) - och har följande lydelse:
"Följande recept för att förhindra infektion förtjänar att återges som offentligt som möjligt. Det kallas Thieves Vinäger, efter att ha använt sig av vissa övergivna stackare, som plundrade de döende och död i en av de stora plågor i utlandet. Denna omständighet brottslingarna erkänt sin biktfader före sin avrättning. Receptet är säkert nyttigt för Sjukhus och workhouses. Prästerna får använda sig av det i sin närvaro på de sjuka, och kanske Gentlemen av läkaryrket kanske inte tycker att det är helt ovärdigt deras fråga ....
"För att förhindra infektion".
Ta av Råg, malört, salvia, lavendel, mynta [förmodligen Peppermint?] och Rosemary , var och en handfull, sätta dem helt och hållet med en gallon av de bästa vinäger i en sten kastrull täckt över med, och låt dem stå i värmen från en brand, för att ingjuta i åtta dagar, sila bort dem, och till varje kvart flaska satte tre fjärdedelar av ett uns av Camphire [dvs kamfer]. Låt Camphire upplösas innan den tas in till flaskor. Gnid tempel och rygg med detta preparat innan du går ut på en morgon, tvätta munnen, och snus upp en del av det i näsborrarna, och bära en bit av spunge [sic] som har doppats i det, för att lukta på ganska ofta. "
En mer modernt recept jag har sett använder vinäger med malört, vinruta, mynta, salvia, lavendel och rosmarin i sex veckor i en förseglad burk utan värme - och utelämnar kamfer . Det är lätt att förbereda - bara klippa örterna fint, häll i vinäger för att täcka och låt sitta, förseglad, för 6 veckor i en sval, säker plats, innan den silar och hälls på flaska.
Detta utelämnande av kamfer kan vara en vettig idé, här är varför: Kamfer, även om det fortfarande finns som eterisk olja - är giftigt vid förtäring och bör aldrig tas internt. 
Kamfer ("Camphire") var en populär ingrediens i den gamla Pharmacopoiea, inte används så mycket nu för tiden, men ändå känd för sina antimikrobiella egenskaper. Dess användning har nu begränsats av FDA på grund av hälsoproblem: Enligt Wikipedia: "Eftersom alternativa behandlingar finns, är medicinsk användning av kamfer avskräckta av FDA, med undantag för hud-relaterade syften, till exempel pulver som innehåller läkemedel, som innehåller endast små . mängder av kamfer "Det är intressant att notera också att de torkade rosmarinblad (Rosmarinus officinalis) innehålla upp till 20% kamfer - och många andra eteriska oljor innehålla spår av kamfer.

"Acidum Aceticum Aromaticum"

Ett annat gammalt recept - "Acidum Aceticum Aromaticum" beskrivs som en variant av de gamla Tjuvarnas recept och kräver
Rosmarin,  torkade 1oz salvia blad, torkade 1oz  lavendelblommor, torkade, 1/2 oz kryddnejlika och  , blåslagen, 1/2 drachm.

Författaren till detta recept är medveten om att andra ingredienser som ibland används ingår: Lignum Rhodii(Roten trä av Convolvulus scoparius / C. floridus , oljan som var känd som olja i Rhodium - en gång en vanlig ingrediens i apoteket men nu mycket dunkla) Santalum album (sandelträ) Foeniculi Semina (fänkålsfrön)Absinthium (Malört) Mentha piperita (pepparmint).

Så det kan man se att de olika Tjuvar "recept är" variationer på ett tema "och i allmänhet innefatta en mängd örter med antimikrobiella egenskaper.
Det är värt att notera att Tjuvar Vinäger inte bör tas internt - men beroende på vilka ingredienser används, använda som ett munvatten kan vara möjligt. Märk flaskor tydligt "Inte för konsumtion" och hålla dem utom räckhåll för barn! Modern förslag på användning är som en yta desinfektionsmedel, hår skölj, hudrengöringsmedel, insektsbett / mindre skrotbehandling, och som en hand-desinfektionsmedel. Det har också föreslagits att kryddnejlika, kanel och / eller vitlök kan läggas för att komplettera de andra örter.

Historik: Tidigast Inspelad Omnämnandet av Fyra Tjuvar Vinäger

Den tidigaste omnämnandet av Fyra Tjuvar Vinäger jag kan hitta (du kan kolla det själv här !) kommer från Royal Societys Volym 49 (daterad 1756) i
"Philosophical Transactions, Ge Viss hänsyn till nuvarande företag, studier och Labours Of The Genialt, i många stora delar av världen."
I denna volym, Monsieur Le Cat MD (ja det är hans riktiga namn!), professor i anatomi och Chirurgery, FRS och ledamot av Kungliga Vetenskapsakademien i Paris, beskriver rättsmedel som ges för de fruktansvärda "elakartade febrar" som var epidemi i Europa under 1753-1754.
I bland de olika hemska behandlingar som på den tiden, till exempel blödningar och laxermedel, det verkar ha varit några som var godartad. M. Le Cat skriver:
"Vi ordinerats ptisans [te] av jordgubbsblad, lägga till några salpeter, limonades, klar vassle, rent vatten i sig, en hel del enkla clysters, utkast till destillerat vatten av gurkört och bugloss, sweeten'd med sirap av citroner och näckros.
Många gjorde bra med en enkel Julep av socker och vatten och lite vin.
Det var några, som, när de bara sjunka, togs upp på nytt av saft av den varmaste slag, såsom Venedig-sirap, med tanke på i stor dos, och förberedelser, som kallas vinäger av fyra tjuvar , med skedar, i buljong. Dessa läkemedel förde ut en mest gott miliär utbrott, genom vilken de botade.
Detta [vinäger av de fyra tjuvar] är en infusion av flera aromatiska växter i vinäger. Orsaken till dess att kallasvinaigre des quatre voleurs , är detta:
När pesten härjade i Marseille, fyra skurkar bröt sig in i husen på de sjuka, och förde bort vad de ville, att avgå till en hemlig plats med sitt byte, och återvände till samma företag vid olika tidpunkter, tills de hade samlat stora rikedomar; men till sist greps, och hang'd. Att vara ask'd, hur de vågade ge sig in i den förpestade hus? de sade, att de bevarat sig genom att dricka ett glas av deras vinäger två eller tre gånger om dagen, strö sina näsdukar och kläder med samma, och var inte rädda. "
Var fick tjuvarna får sin hemliga växtbaserade kunskap från? Kanske från en klok gammal mormor vars traditioner i arv genom generationerna ... Tjuvarna hemlighet tog dom troligen med till galgen - men deras formel var enormt populär i århundraden efter - leder till spekulationer om att de kanske har gjort en mycket bra vinst och försäljning av deras hopkok än de någonsin gjorde bedriver sin hemska yrke som gravplundrare ...
Sedan artikeln skrevs har jag hittat ett annat recept för fyra Thieves ("vinaigre des Voleurs") ännu äldre, med anor från 1742! Skriven på franska, är receptet helt annat ... kräver 2 pints vinäger, 4 oz finhackad vitlök, 1 oz asafoetida, 2 oz gentianarot , 1 oz Mithridate (en högt ansedd antik åtgärd med så många som 65 ingredienser, som går tillbaka till 1: a århundradet f.Kr. och föreskrivna ända upp till 1786) och en handfull "Graines de Genèvre" (Enbär -!! tack vare de commen som levererade denna info)
Mina egna tillägg: 
Thieves  skapades baserat på forskning om fyra tjuvar i Frankrike som blandade bland annat kryddnejlika, rosmarin och andra aromater för att skydda sig när dom rånade offer under farsoter! Denna patenterade eteriska oljeblandningen var universitetet testas för sina renande förmåga. Det är mycket effektivt för att stödja immunsystemet och god hälsa. YOUNG LIVING
Naturligtvis alltid späd med en vegetabilisk olja innan du använder den på barn och spädbarn.
Att tillämpa denna olja till undersidan av fötterna är mycket effektiv . Det är också det säkraste stället att tillämpa eteriska oljor.
För desinfektion i hemmet för god hälsa och välbefinnande.Thieves Oil. Det finns inga gränser!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar