torsdag 7 november 2013

SYRA BASBALANSEN

Att i dessa tider med alla nya dieter fortsätta att äta enligt den gamla och beprövade syra-basbalansen, passar i alla fall mig och många många fler.
Grundregeln är att frukt och grönt skapar basiska reaktioner i kroppen medan annan föda skapar en sur reaktion. Vi intar överlag allt för hög koncentration av sur föda anser man och därmed för lite basisk föda.

Kemisten Ragnar Berg gjorde redan under 1930-talet listor över vilken kost som är bas- eller syrabildande.

Han menade att kosten har en stor betydelse för vår hälsa och precis som sjöar som är försurande blir människokroppen försurad. Fria radikaler, industriutsläpp,bilavgaser, cigarettrök,  tillsatser i maten , och  en försurande kost gör oss försurade. Rekommendationen för att bli basisk är att äta ca 70-30 eller till och med 80-20 basisk/sur kost.

När vi blir försurade skapar vi en biokemisk miljö som ger näring till virus, bakterier, svamp och cancerceller. Första tecknen kan ofta vara, trötthet, stelhet, irritation, förstoppad, högt blodtryck, viktproblem mm. Tecken på bra hälsa är att känna sig frisk, och energifylld, ha en väl fungerade tarm, ren hy och en mag/tarm som fungerar.

Det finns att köpa litteratur eller googla fram listor över alla varors syra/basvärde.

pH-värde 7 är neutralt, pH-värden mellan 0 - 7 är sura medan pH-värden mellan 7 och 14 är basiska.
På apoteket kan du köpa indikatorpapper för att testa ditt pH-värde. Saliven bör ha pH-värde 6,6 - 7,2. Din urin bör ha pH-värde 6,4 - 6,8.
Generellt så är kött, fisk, fågel, ägg, ris, processad- och raffinerad mat, mejeriprodukter, (ost), pasta, nudlar och sädesslag, alltså bröd och musli försurande. De flesta människor äter ungefär 70-80% av denna matgrupp.

Vissa grönsaker är syrabildande som t.ex. brysselkål, sparris, ärter, bönor, linser och sojabönor.

Ät bovete, hirs och quinoa och använd kallpressade oljor och kokosolja.

Basisk föda är, generellt frukt och grönsaker! Stick i stäv med många "hälsodieter" som omtalas dagligen i pressen.

Förr i tiden, när jag var ung! hette det levande föda, nu heter det rawfood är bra och hälsosam mat.

Professor i experimentell medicinsk vetenskap Charlotte Erlanson-Albertsson säger att det är inte våra gener som avgör vår hälsa utan kosten vi äter!
Bindväven:
Den viktigaste inlagringen för syror i kroppen är bindväven som har en förmåga att ta upp och till synes trolla bort syrorna. Bindväven (kollagenet) börjar förändras och fungerar sämre och degenerationen av bindväven vid t.ex.förslitningsskador och åder-förkalkning (artrioskleros) påskyndar dessutom ytterligare inlagring av syror
I samband med upplagring av syror i skelettet förloras kalk vilket i sin tur medför att skelettet blir försvagat och poröst. Urkalkning är mycket vanligt idag.
En annan upplagringsplats av syror kan vara cellerna. Där är det redan normalt mycket surt men där finns sannolikt plats för ytterligare upplagring, vilket kan störa cellernas funktion och orsaka allvarliga sjukdomar.

Vi kan äta tillskott av basiska mineraler och eller göra avkok på björkaska som finns att köpa, detta snabbar på den basiska processen.

Ewa-Lis Hörne Messelth/Sinnenas gård






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar