fredag 8 november 2013

HJÄRNMEDICIN

20 livsmedel som hjärnan behöver och mår bra av

1. Avokado

Börja varje dag med en blandning av högkvalitativt protein och nyttiga fetter för att bygga grunden för en bra dag. Avokado med äggröra ger både och enkelomättat fett hjälper blodet cirkulerar bättre, vilket är viktigt för optimal hjärnfunktion.

2. Blåbär

Dessa bär är en av de bästa livsmedel för dig, och  bra för din hjärna. Eftersom de är höga i fiber och lågt på glykemiskt index, är de säkra för diabetiker och höjer inte ditt blodsocker. Den bästa hjärnmaten, de har visat  minskad koppling med risk för Alzheimers, förbättra inlärningsförmåga och motorik hos råttor, och de är en av de mest kraftfulla anti-stress livsmedel du kan äta. Undvik: torkade, sötade blåbär.
3. Vild lax

Omega-3 fettsyror är viktiga för din hjärna. Dessa gynnsamma fetter ger förbättrad kognition och vakenhet, minskad risk för degenerativ psykisk sjukdom (såsom demens), förbättrat minne, bättre humör, och minskad depression, ångest och hyperaktivitet. Undvik odlad 
4 Nötter

Innehåller protein, höga halter av fibrer, och de är rika på nyttiga fetter. För att få en omedelbar energikick som också håller en jämn blodsockernivå, ät nötter. De komplexa kolhydrater kommer att piggna upp dig medan fett och protein kommer att stödja dig. Nötter innehåller också rikligt med vitamin E, som är avgörande för kognitiv funktion. Hasselnötter, cashewnötter och valnötter är bra val, med mandel är bäst.För de undvika kolhydrater, macadamianötter är mycket högre i fett än de flesta nötter. Undvik, jordnötter. Bortsett från det faktum att många människor är allergiska, jordnötter har mindre hälsosamt fett än många andra typer av nötter ... kanske det är eftersom jordnötter är faktiskt inte en nöt! 

.5 Frön

Prova solrosfrön, sesamfrön, linfrön och tahini (en syrlig, nötig sesam smör som smakar bra i ersättning av mayonäs och sallad dressing). Frön innehåller mycket protein, välgörande fett, och E-vitamin, samt stress-reducerande antioxidanter och viktiga mineraler som magnesium.
6. Kaffe

Dina ögon bedrar inte (även om du är mitt i en socker krasch). Kaffe är bra för din hjärna. Visste du kaffe faktiskt innehåller fiber? Det kommer att hjälpa ditt kardiovaskulära systemet. Kaffe utövar också några uppmärksammade nytta för din hjärna förutom att ge dig med en energikick.Drick bara ett par koppar om dagen! Undvik socker.Espresso bönor är faktiskt ett fenomenalt hälsosamt mellanmål.
7. Havregrynsgröt

Naturens skurborste är en av de bästa livsmedel för kardiovaskulär hälsa, vilket kan översättas till hjärnans hälsa. Dessutom är havregryn packad med fiber, en rimlig mängd protein, och även en liten mängd av Omega-3 är. Det är en bra säd som skall stödja dig hela morgonen så du inte är benägna att irritabilitet eller en energi krasch.
8. Bönor

 (Hjärnan använder ca 20% av ditt kolhydratintag och det gillar en konsekvent leverans.) Är bönor verkligen en fantastisk mat som tyvärr förbises. De laddade med fibrer, vitaminer, mineraler och protein. Bönor ger en jämn, långsam frisättning av glukos till hjärnan - vilket betyder energi hela dagen utan socker krasch. 
9. Granatäpple

Granatäpplen innehåller blåbär-liknande halter av antioxidanter, som är viktiga för en frisk hjärna. Din hjärna är den första delen av dig som känner effekterna av stress
10 Brunt ris

Är ett lågt glykemiskt komplexa kolhydrater som är utmärkt för personer som är känsliga för gluten som fortfarande vill behålla kardiovaskulär hälsa. Ju bättre cirkulation, desto skarpare din hjärna.

11. Te

Köp ekologiskt te i lösvikt. Eftersom te innehåller koffein, drick inte mer än 2-3 koppar dagligen. Drick gärna örtte.
12. Choklad

Är laddade med antioxidanter, och den har precis rätt mängd koffein.Choklad ökar serotoninnivåerna.Mörk choklad är också rikt på fibrer. (Kom ihåg, fiber = hälsosam kardiovaskulära systemet = frisk hjärna.)
13. Ostron

Ostron är rika på selen, magnesium, protein och flera andra näringsämnen avgörande för hjärnans hälsa. I en studie fann forskarna att män som åt ostron rapporterades signifikant förbättrad kognition och humör! 

14. Olivolja

Även om vi vet att hjärnan behöver en liten, stadig tillförsel av glukos, inte förbise fett. Studier har visat att en fettsnål kost inte är hälsosam. En kost rik på hälsosamma fetter är viktigt att klart tänkande, bra minne, och en balanserad stämning. Din hjärna är gjord av fett, trots allt.En studie av män fann att de som förlitat sig på de bearbetade vegetabiliska fetter som finns i salladsdressingar, snacks och beredda livsmedel hade 75% högre mental nedbrytning (demens, minnesförlust) än män som åt hälsosamma fetter. De flesta bearbetade livsmedel och snabbmat använder majsolja, palmolja, sojaolja och andra omega-6 fetter. Du vill inte Omega 6 fetter. Även mättat fett är säkrare än Omega 6-talet.Välj hälsosamma fetter såsom de som finns i olivolja, nötter smör, nötter och frön, lin, fet fisk och avokado. Undvik bearbetade fetter som finns i bakverk, chips, godis, snacks, skräpmat, stekt mat och färdiglagad mat.
15 Tonfisk

Förutom att vara en annan rik källa till omega-3, har den högsta nivån av vitamin B6 i någon mat. Studier har visat att B6 är direkt kopplad till minnet, kognition och lång sikt hjärnans hälsa. Generellt, B-vitaminer är bland det viktigaste för att balansera ditt humör. B6 påverkar  dopaminreceptorerna (dopamin är en av dina "må bra" hormoner tillsammans med serotonin).

16. Vitlök

Inte bara är vitlök bra på att minska det onda kolesterolet och stärka ditt kardiovaskulära systemet, utövar det en skyddande antioxidant effekt på hjärnan.
17. Ägg

Ägg innehåller protein och fett för att ge energi till din hjärna i timmar, och selen i ekologiska ägg är bevisat att hjälpa ditt humör.

18. Gröna bladgrönsaker

Spenat, grönkål, mangold, romansallad, ruccola. Grönt, bladgrönsaker är höga i järn (något mindre "gröna" järnkällor innehåller nötkött, fläsk och lamm.
19. Tomater

Tomater innehåller lykopen, en antioxidant som är särskilt bra för din hjärna - det hjälper till att förhindra demens.  Färsk tomatsås är bra.
20. Kakao

Kakao är bland de fem mest kraftfulla hjärnan livsmedel, efter vildlax och blåbär.

Saker som skadar hjärnan

Alkohol dödar dina hjärnceller direkt! Alkohol stör också dopamin produktionen. Måttliga mängder alkohol, särskilt resveratrol-rika rött vin, kan bidra till att förbättra din hälsa, men någonting utöver ett glas vin eller två per dag är ett recept för nedsatt hjärnfunktion och energiförlust.

Majssirap och socker leda till hälsoproblem som diabetes och fetma, och de är fruktansvärt för din hjärna. Ät inte socker förutom vid speciella tillfällen eller som en mindre vanlig behandling. 

Nikotin drar samman blodflöde till hjärnan, så även om det kan "lugna" skakis nerver, kommer rökning att minska din hjärnans funktion allvarligt - och effekterna är kumulativa. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar