torsdag 14 november 2013

KEMIKALIER I DITT SMINK

Parabener  används som antisvampmedel, konserveringsmedel och antimikrobiella medel. Kända som hormonstörande ämnen, dvs stör kroppens naturliga hormonproduktion. Världshälsoorganisationen och FN i år konstaterade: "Exponering för EDC under fosterutvecklingen och puberteten spelar en roll i den ökade förekomsten av reproduktiva sjukdomar, endokrina-relaterade cancerformer, beteende-och inlärningsproblem, inklusive ADHD, infektioner, astma, och kanske fetma och diabetes hos människor. "Dessutom har parabener hittats i 99% av bröst prover av cancervävnader. Detta kan ha ett samband med ökad risk för bröstcancer.
Etylenoxid finns i dofter och används  för att tillverka schampo.Det är klassificerad som cancerframkallande hos människor och är en av de 48 kemikalier som National Toxicology Program (NTP) identifierar som bröst cancerframkallande hos djur.
Aluminium är ofta den aktiva ingrediensen i antiperspirant deodorant. Denna metall härmar östrogen och kan också orsaka direkta skador på DNA. Studier har inte visat ett direkt orsakssamband till bröstcancerrisk, men bröstvävnad har visat att koncentrera aluminium i samma område där den högsta andelen av bröstcancer är ursprungligen diagnosen.
Ftalater (di-n-butyl ftalat aka DBP och di 2-ehtylhexyl ftalat aka DEHP) står oftast inte med på kosmetikans ingrediensförteckning, även om Campaign for Safe Cosmetics hittade dem i nästan tre fjärdedelar av testade produkter. Ett kryphål i lagen gör att ftalater (och andra kemikalier) som tillsätts till dofter. inte nämns till konsumenterna. Ftalater är kända hormonstörande ämnen och har visat sig påverka könsorganen hos spädbarn när de exponeras för kemikalien in vitro.
Koltjära används för att kontrollera klåda och fjällning, för att mjuka upp huden och som ett färgämne. Stenkolstjära är cancerframkallande hos människor.
Bly, kvicksilver och andra tungmetaller  finns ofta i produkterna. Det har identifierats i solskyddsmedel, krämer, färger, läppstift och blekning i tandkräm. Dessutom kan flera ingredienser som härrör från vegetabiliska källor, såsom oljor och derivat ris, vara förorenat med tungmetaller som bly och kvicksilver.
Mina egna funderingar. Eftersom vi utsätts för så mycket kemikalier, tillsatser, färgämnen, syntetiska aromer i så mycket som vi omger oss med, är det inte konstigt att människor utvecklar mer och mer allergier och även cancerrisken ökar. Vi vet idag att allt som vi smörjer in huden med går rätt in i blodomloppet!
Självklart skadar dessa kemikalier oss. Till saken hör att det är en miljardindustri vi ger näring till! När vi handlar dessa produkter, samtidigt skadar dom miljön.
Du är välkommen hit till Sinnenas gård på en 1-dagskurs där du lär dig tillverka dina egna hudvårdsprodukter, läs mer på hemsidan, www.sinnenasgard.se
Ewa-Lis Hörne MesselthInga kommentarer:

Skicka en kommentar