torsdag 11 april 2013

Testosteronbehandling hos kvinnor: Myter och missuppfattningar

Testosteronbehandling hos kvinnor: Myter och missuppfattningar

Även testosteronbehandling alltmer föreskrivs för män, finns det fortfarande många frågor och funderingar om testosteron (T) och i synnerhet T-terapi hos kvinnor. En litteratursökning utfördes för att belysa ursprung och vetenskaplig grund bakom många av de farhågor och antaganden om T och T terapi hos kvinnor.
Detta dokument vederlägger 10 vanliga myter och missuppfattningar, och ger bevis för vad som är fysiologiskt rimligt och vetenskapligt uppenbar: T är den mest förekommande biologiskt aktiva kvinnliga könshormonet, T förutsättning för fysisk och psykisk hälsa hos kvinnor, är T inte masculinizing, inte T inte orsaka heshet, ökar T tillväxt hårbotten hår, T hjärt skyddande, parenteral T inte påverkar levern eller öka koagulationsfaktorer, T stämningsstabiliserare och inte ökar aggressivitet, T bröst skydd och säkerhet av T terapi kvinnor är under forskning och etableras.
Att överge myter, missuppfattningar och ogrundade oro T och T terapi hos kvinnor gör det möjligt för läkare att ge styrkas baserade rekommendationer och lämplig behandling.
Hoppas Svenska gynekologer och övriga läkare snart inser att vi kvinnor också skall testas i våra testosteron nivåer! Tålamod!!! 
Ewa-Lis Hörne Messelth

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar