torsdag 11 april 2013

Varför en vegetarisk kost är bättre för ditt hjärta | Vilket din Läkare inte berättar

Varför en vegetarisk kost är bättre för ditt hjärta | Vilka Läkare inte berätta

Forskare tror att de äntligen har räknat ut varför vegetariska och veganska kost är så mycket bättre för våra hjärtanRött kött är rikt på en förening, karnitin, vilket utlöser den process som leder till härdning och igensättning av artärerna. 
Köttätare ökar risken för ateroskleros (åderförkalkning) ytterligare om de också regelbundet har energidrycker, eftersom de innehåller karnitin också. 

Bakterier i våra tarmar metaboliserar karnitin i TMAO (trimetylamin-N-oxid), och människor med höga nivåer av TMAO är mer benägna att drabbas av hjärtsjukdom och stroke.

Och bara för att slutföra den onda cirkeln, karnitin producerar också mer av de bakterier som skapar TMAO. 
Forskare vid Cleveland Clinic gjorde upptäckten när de undersökte uppgifter om 2.595 som hade hjärta tester. 

Vegetarianer och veganer hade betydligt lägre halter av TMAO-och de förblev låg även efter att de konsumerade höga karnitin, vilket tyder på att problemet orsakas av en långsiktig diet av kött-ätande. 
Bara att förklara med kolesterol och mättat fett i rött kött är orsaken ärinte tillräckligt för att förklara den ökade risk för hjärtproblem, vilket tyder TMAO är den största boven i dramat. 
(Källa: Nature Medicine, 2013, doi: 10.1038/nm.3145).

Jag har också en egen teori, för dom som inte äter ekologiskt kött, får i sig en massa hormoner och antibiotikarester, samt stresshormoner från djuren?! Kan inte vara bra.

Ewa-Lis Hörne Messelth

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar