Baby morötter och klor
|
Enligt en uppgift från nätet:
”Följande är information från en jordbrukare som odlar och förpackar morötter för IGA, Metro, Loblaws etc. Den lilla cocktail (baby) morot du köper i små plastpåsar görs av de större krokiga eller deformerade morötter som körs genom en maskin som skär och formar dem till cocktail morötter - de flesta människor vet förmodligen detta redan. Vad du kanske inte vet och bör veta är följande: När morötterna skärs och formas till cocktail morötter doppas de i en lösning av vatten och klor för att bevara dem (detta är samma klor som används i din pool). Eftersom de inte har den vanliga morotens hud eller naturlig skyddshölje, ger man dem en högre dos av klor.”
Kommentar: Detta är ett exempel på hur s k processkemikalier används i vår livsmedelsframställning, utan att detta behöver deklareras. De flesta konsumenter är ovetande. Enligt min mening är många av de livsmedelstillsatser som deklareras på förpackningen jämförelsevis harmlösa, t ex E 260 (ättika), E 150 (sockerkulör), eller E 162 (rödbetsextrakt, för färg).
Då är alla lösningsmedel betydligt allvarligare som man sätter till livsmedel, men inte deklareras. När man tillsätter exempelvis aromämnen, färgämnen, vitaminer m m till våra livsmedel är dessa i regel först utblandade i lösningsmedel. Några exempel:
Restämne Användning
Aceton
Dikloretan (EDC) Tar bort koffein från kaffepulver
Diklordifluormetan
Diklorfluormetan
Diklortetrafluor-etan
Dietyleter
Hexan
Isobutan
Metylacetat
Metylenklorid
Pentan
Petroleumeter
Propan
1,1,2-Trikloretylen
Triklorfluormetan
Toluen
Källor: EG, WHO:s Codex Alimentarius Commission samt Livsmedelsverket
Livsmedelslagstiftningen säger:
LIVSFS 2004:27 Redlighet (utdrag)
5 § Märkningen och dess närmare utformning får inte
vara sådan att den på ett avgörande sätt skulle kunna vilseleda
köparen, särskilt
− om vad som är utmärkande för livsmedlet och i synnerhet dess
beskaffenhet, identitet, egenskaper, sammansättning, kvantitet,
hållbarhet, ursprung eller härkomst samt tillverknings- eller
produktionsmetod,
Som konsument har du laglig rätt att få kännedom om alla delar i tillverkningsprocessen. Men här följer man inte lagstiftningen. Har morötterna doppats i klorlösning? Finns bensinrester i margarin? Osv osv
Skulle alla kemikalier som våra livsmedel och livsmedelsråvaror varit i kontakt med redovisas, skulle detta troligen leda till den mest genomgripande förändring av industrisamhällets mat.
Att vissa processkemikalier inte används i Sverige hindrar inte att de kan nå oss via importerade livsmedel.
Se vidare om processkemikalier http://www.gunnarlindgren.com/
Denna information kommer från Gunnar Lindgrens nyhetsbrev!
Missa inte Gunnar Lindgrens nyhets brev och hemsida.
|
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar