måndag 18 februari 2013

KEMIKALIER I MATEN

Baby morötter och klor
 
http://sphotos-a.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/374556_10151158186654094_1919783784_n.jpg
 
 


Enligt en uppgift från nätet:
”Följande är information från en jordbrukare som odlar och förpackar morötter för IGA, Metro, Loblaws etc. Den lilla cocktail (baby) morot du köper i små plastpåsar görs av de större krokiga eller deformerade morötter som körs genom en maskin som skär och formar dem till cocktail morötter - de flesta människor vet förmodligen detta redan. Vad du kanske inte vet och bör veta är följande: När morötterna skärs och formas till cocktail morötter doppas de i en lösning av vatten och klor för att bevara dem (detta är samma klor som används i din pool). Eftersom de inte har den vanliga morotens hud eller naturlig skyddshölje, ger man dem en högre dos av klor.”
Kommentar: Detta är ett exempel på hur s k processkemikalier används i vår livsmedelsframställning, utan att detta behöver deklareras. De flesta konsumenter är ovetande. Enligt min mening är många av de livsmedelstillsatser som deklareras på förpackningen jämförelsevis harmlösa, t ex E 260 (ättika), E 150 (sockerkulör), eller E 162 (rödbetsextrakt, för färg).
Då är alla lösningsmedel betydligt allvarligare som man sätter till livsmedel, men inte deklareras. När man tillsätter exempelvis aromämnen, färgämnen, vitaminer m m till våra livsmedel är dessa i regel först utblandade i lösningsmedel. Några exempel:
Restämne Användning
Aceton                                  Med smak- och färgämnen
Dikloretan (EDC)                Tar bort koffein från kaffepulver
Diklordifluormetan              Med smak- och färgämnen
Diklorfluormetan                 Med smakämnen
Diklortetrafluor-etan            Med smakämnen
Dietyleter                             Med smak- och färgämnen
Hexan                                   Med smakämnen
Isobutan                               Med smakämnen
Metylacetat                          Med smakämnen
Metylenklorid                      Med smak- och färgämnen
Pentan                                  Med smakämnen
Petroleumeter                       Med smakämnen
Propan                                  Med smakämnen
1,1,2-Trikloretylen              Med smakämnen
Triklorfluormetan                Med smakämnen
Toluen                                  Med smakämnen 
 
Källor: EG,  WHO:s Codex Alimentarius Commission samt Livsmedelsverket
Livsmedelslagstiftningen säger:
 
LIVSFS 2004:27 Redlighet (utdrag)
5 § Märkningen och dess närmare utformning får inte
vara sådan att den på ett avgörande sätt skulle kunna vilseleda
köparen, särskilt
 om vad som är utmärkande för livsmedlet och i synnerhet dess
beskaffenhet, identitet, egenskaper, sammansättning, kvantitet,
hållbarhet, ursprung eller härkomst samt tillverknings- eller
produktionsmetod,
 
Som konsument har du laglig rätt att få kännedom om alla delar i tillverkningsprocessen. Men här följer man inte lagstiftningen. Har morötterna doppats i klorlösning? Finns bensinrester i margarin? Osv osv
Skulle alla kemikalier som våra livsmedel och livsmedelsråvaror varit i kontakt med redovisas, skulle detta troligen leda till den mest genomgripande förändring av industrisamhällets mat.
Att vissa processkemikalier inte används i Sverige hindrar inte att de kan nå oss via importerade livsmedel.
Se vidare om processkemikalier http://www.gunnarlindgren.com/codex95.pdf
Denna information kommer från Gunnar Lindgrens nyhetsbrev!
Missa inte Gunnar Lindgrens nyhets brev och hemsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar