söndag 15 februari 2015

Egenskaper av Cayennepeppar

Egenskaper av Cayennepeppar som kan vara intressant att veta!Cayennepeppar är en sorts chili som visat sig ha flera bra egenskaper, både för hälsa och välmående. Här följer några exempel på traditionella användningsområden av cayennepeppar.

Cayennepeppar

Vid ledsmärta och dålig blodcirkulation

Cayennepeppar med det ”heta” aktiva ämnet capsaicin är värmande och stimulerade och en kur mot dålig cirkulation. Om man applicerar capsaicin  på huden bedövas nervändarna och ämnet fungerar som irritationslindrande och ökar blodflödet lokalt.
Blanda din egen cayennepapparolja för muskel- och ledsmärta:
100g finmalen cayennepeppar
5 dl vegetabilisk olja (tex: rapsolja)
Gör så här:
Lägg cayennepeppar och olja i en ugnsfast form. Fyll en stor kastrull vatten och koka upp, sänk därefter värmen och låt sjuda sakta. Sätt formen ovanpå kastrullen och låt stå i 2-3 timmar. Ta sedan bort formen från kastrullen och låt svalna. Häll ner olja i en mörk glasflaska och applicera på huden vid behov.

Slemlösande
Cayennepeppar kan vara ett bra hjälpmedel för att lösa upp slem. När slem börjar lämna kroppen så följer i allmänhet lindring av influensasymtom.

Höjer ämnesomsättningen och gynnar matsmältningen

Forskare vid Laval University i Québec fann genom en studie att deltagare som intog cayennepeppar till frukost visade sig få minskad aptit och minskat kaloriintag under dagen. Förutom att Cayenne minskar aptiten så sätter kryddan även fart på ämnesomsättningen och fettförbränningen. Cayenne bidrar också till att öka produktionen av saliv, vilket är en viktig nyckel till bra matsmältning och för att bibehålla optimal munhälsa (2), (3). Det finns en rad hälsokostprodukter på marknaden som innehåller det aktiva ämnet capsaicin som är utformade för att gynna fettförbränningen och ämnesomsättningen. Dessa produkter kan du läsa om här .

Främjar hjärt- och kärlhälsan

Cayennepeppar har hälsofördelaktiga egenskaper på hjärt- och kärlhälsan. Det aktiva ämnet i cayenne har en blodförtunnande egenskap, blodtryckssänkande och är bra mot kärlkramp då den precis som vitlök vidgar kärlen.

Blodstoppande

Cayennepeppar har mycket bra sårläkande och blodstoppande egenskaper. Strö lite cayennepeppar direkt i såret för att stoppa blödning. I motsats till vad man kan tro så varken svider det eller gör ont .

Vid kalla fötter

Om du fryser om fötterna på vintern så prova att strö lite cayennepeppar i sockorna på vintern för att hålla fötterna varmare. 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR (1) Klassiska huskurer, sid 95, W&W, ISBN,978-91-46-21374-1  (2) Vår örtabok, Rabén prisma ,ISBN 91-518-2782-4  (3) Raimo Heino, Nya naturläkarboken, Raben Prisma ISBN: 91-518-3058-2

MER INFORMATIONCayenne (Capsicum annuum)Cayennepeppar och andra chilifrukter har använts i tusentals år i Central- och Sydamerika. Cayenne har odlats i dessa trakter i mer än 7 000 år. Först användes pepparfrukter som dekoration och därefter som livsmedel och medicin. Det var på 1400–1500-talet som cayenne introducerades till Europa tack vare Columbus som påträffade frukten på Karibien och förde tillbaka den till Europa där den användes som substitut för svartpeppar.
Cayennepeppar är ett samlingsnamn för en grupp inom arten spansk peppar (Capsicum annuum). 
Gruppen är uppkallad efter staden Cayenne i Franska Guyana och dess frukter är populära som krydda i starkt smakande, ”heta”, anrättningar. Ämnet som ger den heta smaken kallas capsaicin. Det finns 500 sorter cayenne och alla har olika färg, form och styrka på frukterna. Ju mer capsaicin, desto hetare är smaken. Färgen på cayenne varierar från orangeröd till djupt mörkrödCayennepeppar är de små frukterna från en flerårig, låg buske och hör, precis som paprika, till Capsicumsläktet vars ursprung är tropiska Amerika. Frukterna torkas eller mals till ett fint pulver
.• Alla chilifrukter inklusive cayenne innehåller capsaicin som:
• Är en potent hämmare av substans P, en neuropeptid associerad med inflammatoriska processer och olika former av smärta kopplat till inflammation
• Används i salvor och kräm som används i smärtstillande syfte
• Minskar blodkolesterol, triglyceridnivåer och blodplättsansamlingar
• Stärker hjärt-kärlfunktionen samt skyddar mot stroke och hjärtinfarkter
• Ökar temperaturen och syresättning samt är svettdrivande
• Är antiseptisk och blodstillande
• Ökar kroppens förmåga att lösa upp fibrin, vilket medverkar till blodplättsansamling
• Är slemlösande för näsa/hals och lungor
• Förebygger magsår• Ökar fettförbränning och är således bra för viktkontroll
• Ökar cirkulationen, både runt hjärtat och i resten av kroppen
• Motarbetar dåligt minne, demens och Alzheimers.
2 tsk (ca 3,52 g) torkad cayenne innehåller i genomsnitt:Kalorier 11,2 Fibrer 0,96 gFett 0,64 g Karotener 147,04 REProtein 0,4 g Betakaroten 882,16 µgKolhydrater 2 g Provitamin A 1470,24 IEB3-vitamin 0,32 mg B6-vitamin 0,08 mgVitamin C 2,72 mg Vitamin E 0,16 mgFolat 3,76 µg Vitamin K 2,89 µgMagnesium 5,36 mg Mangan 0,08 mgKalcium 5,28 mg Fosfor 10,4 mgJärn 0,24 mgTerapeutisk verksam dos av pulver: 300–3 000 mg dagligen.

Styrkan på cayenne varierar mycket beroende på vilken sort det är och var den odlas. Styrkan kan mätas i värmeenheter (Scoville/Chili Heat Scale) som sträcker sig från 0 till över 300 000 (den hetaste är habaneropeppar på 570 000 enheter). Använd en capsicum överstigande 30 000 enheter. Cayennepeppar som har stått i en burk på kryddhyllan 5 eller 10 år har successivt mindre enheter att ge. Magen vänjer sig vid den heta cayennesmaken och successivt kan dosen ökas. Det kan vara tänkvärt att en krydda som är för stark på väg in kan många ggr också vara het på vägen ut. Trappa upp intaget av cayenne successivt under flera månader
Toleransen ökar med tid och successivt ökad dos.Ingen känd vid användning under 1 msk dagligen.
Cayennepeppar kommer från chilipeppar som är en av grönsakerna i nattskatteväxterna och Solanaceaefamiljen, vilket inkluderar aubergin, tomater, peppar och vanlig potatis. 

I vissa fall kan artrosliknande eller reumatiska symtom minskas och bli helt bra vid undvikande av dessa livsmedel.Cayenne kan interagera med blodförtunnande medel, MAO-hämmande medel samt astmamediciner.Oftast används cayenne i pulverform från en kryddburk som doftar kryddan över maten: använd i wokade rätter, soppor, grytor, såser m.m. 

Man kan också vänja sig vid att lägga 1 krm eller mer i 1 glas vatten morgon och kväll för bättre cirkulation och hjärthälsa under dagen.
Cayenne passar bra ihop med curry, gurkmeja, ingefära.

Sancho R. et al. “Immunosuppressive activity of capsaicinoids: capsiate derived from sweet peppers inhibits NF-kappaB activation and is a potent antiinflammatory compouind in vivo”. Eur J Immunol, 2002;32:1753-63.Sánchez AM. et al. ”Induction of apoptosis in prostate tumor PC-3 cells and inhibition of xenograft prostate tumor growth by the vanilloid capsaicin”. Apoptosis, 2006;11:89-99.Mori A. et al. ”Capsaicin, a component of red peppers, inhibits the growth of androgen-independent, p53 mutant prostate cancer cells”. Cancer Res, 2006;66:3222-9.Ahuja KD. et al. ”Effects of daily ingestion of chilli on serum lipoprotein oxidation in adult men and women”.Br J Nutr, 2006;96:239-42.
cayennepeppar kapslar 
1
Utvärdera din mag-tarmkanalen. Cayennepeppar kan vara mycket svårt att smälta för en del människor. Om du har sura uppstötningar, svår halsbränna, Crohns sjukdom, ulcerös kolit eller någon annan mag problem, rådfråga din läkare innan du lägger cayennepeppar till din diet.
2
Lägg 1/16th av en tesked till din mat per dag i en vecka. Detta är en mycket liten mängd. Häll den i soppan, strö på ris eller pasta, eller blanda i grönsaksjuice att göra det mer tilltalande. Om du upplever magbesvär, byta till cayennepeppar kapslar.
3
Öka ditt intag cayennepeppar att 1/8th av en tesked för vecka 2, tar det två gånger per dag (morgon och kväll fungerar bäst). Genom att nu kommer du att märka en liten minskning av smärta inom 15 till 30 minuter att äta cayennepeppar.
4
Lägg 1/4th av en tesked cayennepeppar och 1/4 av en tesked kanel till varm choklad och rör om. Kombinationen av de två kryddor förvandlar denna enkla drink i en mexikansk varm choklad och kanel är en naturlig anti-inflammatorisk krydda liksom.
5
Öka ditt intag cayennepeppar till 2 teskedar per dag, spred ut 4 till 6 gånger under dagen. Byt till cayennepeppar kapslar om det är för mycket pulver att konsumera.
--------------------------------------------------- 
Coville, eller SHU (Scoville Heat Units), är en enhet för att mäta den upplevda hettan, orsakad av förekomsten av capsaicin i födoämnen, speciellt chilipeppar. Skalan uppfanns av Wilbur Scoville år 1912.

Från början var scoville definierad som den lägsta koncentration av en lösning av substansen där hettan kunde förnimmas på tungan.[1] Exempelvis, kan kanske en milliliter puré av en av de hetaste pepparfrukterna, habaneron, förnimmas utspädd med 300 liter vatten. Denna Habanero skulle då alltså ha en hetta på 300 000 scoville.
Numera kan man mäta koncentrationen av capsaicin direkt i laboratorium, och scoville är därför omdefinierat så att den utgår från den uppmätta koncentrationen istället.
Paprika ligger på mellan noll och 100 scovillegrader, jalapeño på 2 500–8 000 och rent capsaicin på 16 miljoner.
Den starkaste chilin sedan 2012 är enligt Guinness World Records Carolina Reaper som uppmätts i medeltal till 1 569 300 SHU och max ca 2 200 000 SHU.

Det innehåller capsaicinoider, karotenoider, flavonoider, saponiner och eteriska oljor. Släktkryddor till cayenne är: habanero, jalapeño och paprika.

Cayenne är oftast kontraindikerat vid magsår men har också hjälpt många med besväret. Använd med stor försiktighet vid graviditet. Ett halvt kryddmått räcker långt för gravida. Allergiska eller överkänsliga bör undvika kryddan helt. Cayenne är starkt för slemhinnor, undvik särskilt kontakt med ögonen.
Interaktioner
Beredningsform
Synergister och antagonister
Exempel på studier, referenser
Capsiater har en inflammationshämmande effekt
Capsaicin är anticancerogent vid prostatacancer
Chilipeppar minskar oxidation av lipoproteiner

Cayenne peppar har använts i århundraden som en krydda, men också som en naturlig åtgärd. Cayennepeppar innehåller en kemikalie som heter capsaicin, vilket bidrar till att minska inflammation i kroppen och minska plateletstickiness. Genom att minska inflammation i kroppen, kan capsaicin minska smärta, vilket gör cayennepeppar ett naturligt komplement till alla artros persons kost. Cayennepeppar kan vara mycket svårt att hantera i stora mängder, i vissa fall, behöver du bara 1/16th av en tesked att hoppa starta kroppens anti-inflammatoriska svaret! Lär dig använda cayennepeppar för artrit smärta och få en förståelse för hur denna enkla krydda kan göra ditt liv mindre smärtsamt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar