måndag 17 november 2014

PORTUGAL

Att bila till Portugal  
            
Lite planering krävs när man skall var hemifrån en längre tid. Vad kan vara bra att ha med? Bilen blev fullpackad, eftersom vädret kan variera från kall höst till varm sommar, kläder efter årstid. Jag som inte äter gluten packade ner ingredienser så jag kan göra mitt eget knäckebröd. Egna kuddar, man vet aldrig vad som väntar en? 

Termos, kaffe, mitt örtte, kosttillskott, förbandslåda, många böcker, stickningar, vissa råvaror som vi gärna använder såsom kokosfett, gurkmeja, bikarbonat mm.
Innan vi reste fick vi skaffa ett EU-pass till Chili. 
Så här gick det till, jag ringde veterinären som sa till mig att ringa Jordbruksverket, som sa till mig att ringa respektive lands ambassad/konsulat.  Efter timmar i telefonkö visade det sig att alla länders representanter gav mig svaret. Vi har samma regler som Sverige. Ok, bokade tid hos veterinären som gav Chili de sprutor hon skulle ha. Alla att hon skulle vara vaccinerad mot rabies.

Efter fyra dagar på väg, fullpackad bil, på vägar med blandad trafik, ibland helt hysteriskt mycket bilar, många filer och tuff trafik, ibland speciellt när vi kom in i Spanien, knappt någon trafik och samtidigt breda fina vägar. Vill inte rekommendera någon att köra genom Paris, det var helt galet med långa köer.
Att resa med hund har för det mesta fungerat alldeles utmärkt, nu har vi en hund som är väldigt speciell, bara hon får vara med oss är hon nöjd. Vissa dagar körde vi över 80 mil. Att komma till en mindre stad och hitta hotell som accepterade hund, var några gånger lite trickigt. Att förboka gjorde vi en gång via Booking.com, och det var billigt, problemet är att det är svårt att avgöra om man hinner fram i något sånär tid till det bokade hotellet. Vi ville hinna resa så långa sträckor som möjligt varje dag. Vissa dagar tog det betydligt längre tid än vi planerat.

Vi hade hyrt huset i förväg via Homeway.se. Hyresvärden kom och mötte oss strax  innan vi var framme och guidade oss till huset.

Med fullpackad bil och hund, har vi äntligen kommit fram till vår första destination i Portugal, Loule. Ett lantligt enkelt hus omgivet av murar och höga staket. Det visade sig att alla hus speciellt på landsbygden omger sig med höga staket och murar, och alla har minst en,  oftast fler hundar som skäller mest hela tiden som de hör ljud.
Huset vi hyr är enkelt men charmigt, med en trädgård på tre sidor och en pool. 

På Portugisiska landsbygden har människorna olika syn på standard och skönhet. Alla skyddar sina tomtgränser och en del använder sig av marken för odling av frukt och bär, vissa inte, många odlar mängder av grönsaker. En del gör absolut ingenting med sin mark, utan den ser mest skräpig ut. Alla har fönsterluckorna stängda och vi ser sällan någon ute.
Hit kom vi alltså för fyra dagar sedan och med en hund. Alla hundar i området ser henne som en inkräktare, alla utom en, som ser henne som en intressant och förmodligen också ett trevligt sällskap. Denna hund som vi kallar Bruno, har inget halsband och vi vet inte var han hör hemma. Han har sen vi kom beslutat sig för att både sova och cirkulera runt vår tomt. När vi går långpromenaden med Chili varje morgon följer han med. Bruno är vad vi antar en korsning mellan flera strävhåriga raser, modell större. Vi vet inte vilka. Han har ett trevligt sätt, verkar smart och han är alltid glad och väntar troget på att vi skall gå ut och gå. Alla andra hundar i området är inhägnade, kopplade och skäller så fort vi rör oss.
De har lugnat ner sig något sen vi kom, förmodligen har de börjat vänja sig vi oss, och vi har mer eller mindre börjat vänja oss vid att det skälls mest hela tiden. Även på nätterna är dessa hundar kopplade ut och skäller när de hör något ljud. Förhoppningsvis något vi också kommer att vänja oss vid.
Huset vi hyr har Portugisisk standard, enkelt, charmigt som sagt var, men med allt vi behöver, tvättmaskin, TV med portugisiska kanaler, med andra ord ser vi inte på TV, diskmaskin, värme mm, ca 80 kvm. Framförallt har huset en själv, väldigt charmigt och inbjudande. Vi lagar vår egen mat, satt storhandla i stora köpcenter fungerar bra.  Huset har en vedeldat spis som ger en skön värme på kvällarna.
Att som vi välja att bo på Portugisiska landsbygden utanför turistsäsongen, är för oss ett medvetet val. Vi har båda två ett syfte med detta. Först och främst att vila, bara vara, promenera, umgås, laga bra mat och ha det mysigt.
Vi har en lång säsong bakom oss med mycket jobb och med människor runt om kring oss mest hela tiden.

Att ta time out, prata till punkt, utan avbrott av människor, telefoner eller måsten av olika slag. Detta var ett gemensamt beslut vi tog förra sommaren.

Jag skriver på en bok om hur det är att vara född med och att leva med ett högsensibelt nervsystem och Kent sitter och skriver en musiklåt vid poolen Trädgården är delvis undre tak, där sitter jag nu och skriver. Idag är det mulet men varmt helt ok för att kunna sitta ute. Igår var det som en svensk högsommardag, riktigt varmt. Vi är inte här för att sola och bada, så att det är varmt nog för att kunna leva utomhus, räcker för oss.
För att vara internetuppkopplade, får vi tas oss in till Loule, närmaste samhälle eller någon anna by. Detta gör vi en gång om dagen eller mer sällan.
Att leva utan internet och TV fungerar alldeles utmärkt. 
vår tid ägnas åt att laga mat, njuta av måltiderna, läsa, prata, sticka, spela gitarr, skriva oå en bok, skriva låtar mm. Många skulle inte välja vårt alternativ, men för oss känns det bra.

Vill någon oss något eller om vi vill kontakt något har vi mobiltelefoner.

Efter att ha levt en vecka på detta enkla vis, känner vi båda ett större inre lugn, till och med hundarnas skall tycks mer avlägsna.
Chili är lycklig av vår 100 % iga närvaro, och av att hon är uppvaktad av en stilig hund hane som inte sviker hennes sida. Hur kan det bli så i djurvärlden, denna hund som uppenbarligen har ett hem i ett hus inte långt från det vi hyr, har blivit helt besatt av vår hund Chili. Han gråter utanför staketet på kvrällar och mornar, han verkar leva för att få vara med oss, snarare Chili.  Han är ödmjuk, verkar vakta henne mot andra hundar och han är framför allt alltid glad. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar