måndag 8 september 2014

SÖTNINGSMEDEL och andra tillsatser

Att ha en bra hälsa gör livet lättare, att ha energi gör livet både lättare och roligare.

Biokemiska obalanser ger sjukdomar, för eller senare manifesteras de. Många gånger börjar det med morgonstelhet, sömnrubbningar, matsmältningsbesvär av olika slag, inre oro och otillfredsställelse. 

Att öka sin medvetenhet, förebygga genom att göra enkla kurer, ta större egenansvar, äta ren mat, undvika för mycket av elektronisk strålning mm.

Att göra medvetna val,  Att känna sig energifylld, frisk och stark, glad och lätt, gör allt i livet lättare. 
Att gömma sig bakom, idiotiska försvar, som jag själv gjort många gånger, leder inte rätt. 

Vi lever i en tid då inte ens Livsmedelsverket informerar oss om vad som är bäst för oss. Vetenskapen är ofta, köpt och ger oss en massa fel information.

Tänk själv, allt som är förädlat, kemiskt processat, så långt från ursprunget som det bara går, gjort av maskiner i laboratorier, för vems bästa? Inte varken för människans, djurens eller naturens bästa.
Vi är totalt förda bakom ljuset, Nu talar vi om en mång- miljard industri, i aromämnen, tillsatser, färgämnen mm.

Tag till exempel socker, varför tillsätter man socker i de flesta produkter, och inte vanligt socker utan syntetiskt socker som är skadligt för hälsan. 
Nedan en lista över naturliga sockerarter och dess glykemiska index:
Raffinerat socker,68
Råsocker,61
Lönnsocker,54
Honung,48
Agavesirap,40
Kokossocker, 35
Xylitol, 7
Stevia, 0

Här kommer en lista på syntetiska sötningsmedel:
Acesulfam K    130 - 200 ggr sötare än socker
Aspartam         200-300 ggr sötare än socker
Cyklamat          25-30 ggr sötare än socker
Sackarin            200-300 ggr sötare än socker
Sukralos            500-600 ggr sötare än socker
Sukralos
Hur sött är det? 500-600 gånger sötare än socker.
Finns i: Läsk, ketchup, sylt, yoghurt.
Risker: Passerar reningsverk och kan rubba ekosystemet. Forskare hävdar att det kan tas upp av kroppen med okända effekter. Detta har inte kunnat bevisas.
Aspartam
Finns i: Läsk, saft, yoghurt, glass, geléer, efterrätter, glasyr, tuggummi, vitaminer, läkemedel.
RiskerTvå italienska studier visar förhöjd risk för cancer hos råttor .
Sackarin
Finns i: I kombination med aspartam i dietläsk, lågkaloridryck, även i lågkalorisylt och -marmelad.
Risker: Vissa hälsorisker i samband med hög konsumtion av sackarin har visats i laboratorieförsök, men inga påvisbara risker har konstaterats vid normal konsumtion.
Acesulfamkalium
Finns i : Saft, läsk, konfektyrvaror och glass.
Risker: I djurstudier med mycket höga doser acesulfam K har man sett effekter som förstorad blindtarm, diarré och en liten viktminskning.
Cyklamat
Hur sött är det? 30 gånger sötare än socker.
Finns i”Bordssötningsmedel”, det vill säga sötningstabletter och sötningsdroppar.
Risker: Larmrapporter i slutet av 60-talet visade att cyklamat är cancerframkallande. Nya studier har visat på motsaten. Får inte användas som tillsats i livsmedel i Sverige.
Xylitol
Hur sött är det? Mindre sött än vanligt socker.
Finns i: Tuggummi.
Risker: Större mängder kan ge diarré.
Dessa s k sockerarter rekommenderas diabetiker och finns i all produkter som det står "utan socker" eller "sockerfri" på!! Alla är kemiskt framställda och ger olika biverkningar! 

Detta är bara ett exempel på hur industrin manipulerar oss. Till vilken nytta?

Detta ämne ingår i allt lösgodis mm!
Gelatin

Luktfritt, smakfritt och färglöst ämne som erhålls vid kokning av hudar eller ben rengjorda från kött och fett. I Sverige och övriga EU kommer 95 % av gelatinet från grissvål, men också från klövar, mular, brosk m.m. Gelatinet sväller i kallt vatten och bildar i varmt vatten en lösning som vid avsvalning stelnar, gelatinerar. Gelatin är en högvärdig proteinkälla utan vare sig fett eller kolhydrater. Det är klassat som livsmedel och behöver därför i motsats till många andra stabiliseringsmedel inte något E-nummer. Observera att gelatin alltid ska deklareras, då den räknas som råvara. Gelatin består av upp till 90 procent protein. Resten utgörs av vatten och mineralsalter. Gelatinets form är mer eller mindre finmalt pulver eller som blad med karakteristiskt rutmönster. Gelatin används bl a vid matlagning och inom läkemedelsindustrin; i godis, puddingar, glass, kosmetika, film, vitaminkapslar m.m. Vanlig i kapslar runt badkulor. Används ofta i samband med betakaroten (som ger orange färg åt drycker etc). Se också alternativ till gelatin.
Läs mer om animaliska ingredienser utan E-nummer:
http://www.greenoption.org/e-nummer/animaliskautan.html

Läs också Mats-Eric Nilsson böcker och blogg, http://www.aktavara.org/Guide.aspx?r_id=28723. Äkta vara, mat i stället för tillsatser.

Detta är bara några exempel på vad vi bör se upp med. Köp inte läsk "utan socker" det finns också bättre godis, av naturliga råvaror. Utan aromämnen, smakförstärkare, färgämnen, jästextrakt och hydrolyserat sojaprotein är några av de tillsatser och industriella ingredienser som bör undvikas.
Bra exempel: http://www.gooddays.se/ekologiskt/ekologiskt-godis-c-185-1.aspx och http://www.bodystore.com/3/sv/artiklar/bodystores-paskagg-2

Bara genom att undvika några onaturliga "fällor" får oss att må bättre i långa loppet. Att ge våra barn och barnbarn en bra start i livet är viktigt. Hälsan går inte att köpslå om. 

Var rädd om dig.

Hälsningar Ewa-Lis/Sinnenas gård

Läs mer om vad som händer på gården, kurser, föreläsningar och våra behandlingar. på: www.sinnenasgard.se














Inga kommentarer:

Skicka en kommentar