fredag 1 november 2013

ODLA KRYDDOR INOMHUS

Stevia

1. Basilika, vill ha mycket ljus. Toppa inte för hårt. Låt två nya bladpar komma ut innan du toppar, så ökar chansen till överlevnad.

2. Citrongräs, traditionellt används stammen när den är cirka en halv centimeter tjock, men hela växten är aromatisk. Lätt att klara inne, men överlever inte vintern ute.

3. Citronmeliss, lättodlad kryddväxt, som klarar det mesta. I fönstret vill den stå ljust och inte så blött.

4. Gräslök, både vanlig gräslök och kinesisk gräslök klarar livet på fönsterbrädan. Toppa så att det är fem centimeter kvar i krukan, så kommer de igen.

5. Mynta, en överlevare både ute på trädgårdslandet och på fönsterbrädan. Sprider sig väl i krukan. Föredrar pepparmynta och grönmynta.

6. Oregano, pizzakryddan framför andra behöver mycket ljus. Släkt med mejram och liksom den hänger den med ranka grenar inomhus, men den överlever.

7. Persilja, tag in en planta från trädgården eller köp en ekologisk planta i mataffären och plantera den i en kruka.
8. Rosmarin Ta in, eftersom den inte klarar svensk vinter. Eller köp en ekologisk planta i mataffären och plantera den i en större kruka. Vill stå ljust och alltid ha lätt fuktig jord. Vill inte ha någon gödning alls under vinter, när tillväxten avtar.

9. Salvia, de flesta sorter har svårt att överleva ute, så plocka in och chansa på att övervintra den på fönsterbrädan.

10. Timjan. får spröda stjälkar när den växer i kruka inne, men är ganska lätt att få att överleva. Trivs bäst i mager och väldränerad jord. 

11. Ingefära, tag en bit ingefära med minst 2-3 "ögon", lägg den på jord i en kruka och fyller på så mycket jord att det precis täcker. Vattna igenom jorden, låt den stå vid  (20-25 grader). Vattna efter behov, lite lagom.  När den rotat sig kommer gröna blad som mer eller mindre liknar gräs. Klipp och använd i maten. Du kan ställa ut krukan på sommaren. 

12. Chili, har du fortfarande chiliplantor kvar i växthuset, ta in dem innan frosten, klipp bort överflödiga blad. Skörda allt efter att frukterna mognar.
Växtbelysning underlättar det. Låt plantorna stå i uterum, inglasade balkonger eller någon annat svalt rum.

13. Stevia, för dig som har en steviaplanta, tag in den och ställ den svalt och ljust och fortsätt vattna med måtta. Du kan skörda under hela vintern.

Att använda sig av färska kryddor i maten och i smoothies ger dig både näring och energi.

Boktips: Odla kryddväxter och grönsaker inomhus.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar