lördag 19 oktober 2013

ÅTGÄRDER VID SKÖLDKÖRTELOBALANS

De flesta människor upplever tillfällen av depression, glömmer var de har placerat sina bilnycklar eller är irriterade på sin partner då han/hon inte satt på locket från tandkräm. 

Detta är oftast symtom på en traumatisk händelse eller helt enkelt tecken på en dålig dag. 

Men om man upplever en kronisk depression, blixtar av ilska eller har en betydande förlust av kognitiva  funktioner som upprepas, kanske du skall få din sköldkörtel undersökt, i stället för att få ett recept på psykofarmaka.

Enligt en studie som analyserat medicinerings användningen av 2,5 miljoner amerikaner (med försäkring, bör det noteras), ökade användningen av antidepressiva läkemedel, mediciner ångestdämpande och andra psykofarmaka 22% mellan 2001 och 2010, översätta till en av fem vuxna. 

Kvinnor i åldrarna 45 och 65 svalde de flesta piller, med 20% tar antidepressiva och 11% tar ångestdämpande mediciner. Anmärkningsvärt, Centers for Disease Control and Prevention (CDC) rapporterar att majoriteten av amerikanerna får dessa mediciner från primärvården, läkare utan någon kunskap i psykologi. För många av dessa människor, är problemet inte i huvudet, det är i sin sköldkörtel.

Sköldkörtel obalans

Sköldkörteln är en körtel formad som en fjäril som vilar på basen av nacken, strax ovanför nyckelbenet. Specifikt är det en endokrin körtel med uppgift att producera hormoner som cellerna använder för att utföra en mängd olika funktioner från att reglera kroppstemperaturen att se till att ditt hjärta slår.

Den primära sköldkörtelhormon är tyroxin (T4), som, med hjälp av kortisol från binjurarna, konverteras till den aktiva formen, trijodtyronin (T3).

En vitaminbrist, autoimmun sjukdom eller överdriven exponering för strålning, bland annat kan orsaka att sköldkörtelfunktionen kommer ur fas. 

En hyperaktiv sköldkörtel (hypertyreos) kännetecknas av viktminskning och hjärtklappning eftersom ämnesomsättningen går på för hög växel. 

En underaktiv eller trög sköldkörteln (hypotyreos) resulterar normalt i stadig viktminskning och låg energiförbrukning. 

Men känslor av ångest, depression, dåligt minne och koncentrationssvårigheter ger ofta dessa symtom. 

Enligt Dr Christiane Northrup, eftersom T3 är den aktiva formen av sköldkörtelhormon, en signalsubstans som reglerar viktiga "må bra" kemikalier i hjärnan som serotonin och GABA (gamma aminosmörsyra).

Utan ordentlig screening och diagnos, förblir sköldkörtelobalans oupptäckt. 

Vad värre är, om en läkare har ordinerat psykofarmaka för att behandla symtom utan att ha gjort en utvärdering på ett seriöst och kompetent sätt, blir en felaktig medicinering och de associerade biverkningar och risker som följer med det.

Test

Sköldkörteln är en komplicerad körtel. Det finns också många komplicerande faktorer som kan orsaka, maskera eller eskalera symtom eller komplicera testresultat. 

Detta gäller särskilt för kvinnor eftersom de upplever hormonella svängningar från graviditet, förklimakteriet och menopaus i olika skeden av livet.
För att få en korrekt bild är det viktigt att göra en korrekt undersökning av sköldkörteln. 

Den mest känsliga testet för sköldkörtelobalans mäter sköldkörtelstimulerande hormon eller TSH. 

Den mest omfattande screening inkluderar testa nivåer av fritt T4, fritt T3, T3 och T4 upptag samt hyroglobulin antikropp, sköldkörtelperoxidas antikroppar och tyroidreceptor antikroppar.

Kom ihåg vad vi sa om förhållandet mellan sköldkörteln och binjurarna? Enligt Dr Kelly Brogan, en holistisk psykiater som specialiserat sig på kvinnors hälsa, att testa för sköldkörtelsjukdom bör omfatta en kontroll av den hormonella funktion, med särskild uppmärksamhet på daglig kortisol utsläpp och utnyttjande som svar på stress.

Om det visar sig att din sköldkörtel är orsaken till dina humörsvängningar och glömska, betyder inte nödvändigtvis att du är dömd till en livstid av sköldkörteln mediciner. 

För att förbättra sköldkörtelfunktionen skall du äta en kost med låg sockerhalt. 
Tillskott som stöder immunsystemet och binjurarna.
Till exempel, kan gurkmeja, C-vitamin, B-vitaminer, zink, selen, N-acetylcystein och adaptogena örter, rosenrot eller Astragalus som hjälper kroppen att hantera stress.

Dessutom kan livsstilsförändringar som främjar stresshantering hjälpa, såsom meditation, yoga eller bara promenader.

Förutom att rådfråga din läkare, om du kan få tag på en holistisk läkare för att hjälpa dig att lägga upp en  behandling- och återhämtningsplan som är rätt för dig.
Liknande artiklar

Följande artiklar innehåller material som liknar den här artikeln, när sköldkörtelsjukdom Masker som en psykisk hälsa sjukdom:
Referenser


Read more: http://www.healthy-holistic-living.com/thyroid-and-depression.html#ixzz2iBPCJT2z

1 kommentar:

  1. Vidalista Black 80 mg as 1 of a specific gathering of clinically demonstrated PDE5 inhibitor medicines that developed for most men with erectile dysfunction ED, the state where a man can't accomplish or keep a troublesome erection reasonable for physical action.

    SvaraRadera