torsdag 13 september 2012

SOJABÖNAN, bra eller mindre bra?!

Soya inte bara förstör skogar och småbönder - det kan också vara dåligt för din hälsa

För ett växande antal forskare frågan är denna: om en sådan stark biologiskt aktiv förening finns i soja, vad är dess effekt på människor regelbundet äta eller dricka produkter tillverkade av bönan?

Under senare år har livsmedelsindustrin slösat bort någon tid framhäva soja påstådda hälsofördelar och hävdade att det kan sänka kolesterolet, hjälp med klimakteriet system, avvärja benskörhet och även minska riskerna för vissa cancerformer.
Men bortsett från forskning som förbinder soja till lägre fertiliteten, studier länka nu fytoöstrogener som finns i anläggningen till en ökad risk för andra typer av cancer. Det har också hävdats att det skadar hjärnans funktion hos män och orsakar dolda utvecklingsstörningar hos spädbarn. Vissa attribut även den tidiga puberteten i västerländska kvinnor till spridningen av soja i kosten.

Visst har dr Anderson ingen tvekan om slutsatserna i sin egen forskning: ju mer soja man äter, hon tror det svårare han kommer att ha i näring till ett ägg. Andersons prefekt, professor Neil McClure, är en av Storbritanniens ledande fertilitet experter och han redan handlägger resultaten. "Om ett par hade problem att bli gravid och mannens spermier var ett gränsfall, så har jag sett tillräckligt med bevis från dessa studier att ge råd en förändring i sin kost för att minimera soja."
Men det är mycket lättare sagt än gjort. Idag är soja inte längre bara förbehållet det vegetariska eller asiatisk mat knarkare, men är en osynlig ingrediens i nästan allt vi äter, från fläsk pajer och frukostflingor till majonnäs och margarin. Soja används för att "bulk ut" och binder många förädlade livsmedel, såsom korv, lasagne, beefburgers och kyckling nuggets och det gör mat företagen att göra anspråk på en högre proteinhalt på etiketten. Viss forskning uppskattar att soja är närvarande i mer än 70 procent av alla stormarknad produkter och används i stor utsträckning av de flesta snabbmatskedjor. Anledningen till dess snabba ökning i popularitet är att det är både en mycket billig proteinkälla och - krossat - en källa av hög kvalitet vegetabilisk olja.

Men aktivister är upp mot några av världens mest kraftfulla företag som nu styr marknaden i soja. I mitten av nittiotalet, med Argentina inför en ekonomisk kris, klev Monsanto in med ett erbjudande om frälsning. Dess budskap: anläggning våra genetiskt modifierade Roundup Ready sojabönor som är mycket lättare att växa än konventionella soja och pengarna kommer att flöda i. Och så hände det. För de lyckliga få det har verkligen varit en gudagåva. En handfull soja baroner gör vackra vinster och regeringen i Argentina njuter förbättrade skatteintäkter från att exportera sina soja till Europa och Kina.

Med hjärtsjukdom en av de största dödsorsakerna i västvärlden, är detta helt klart en stor fördel för soja och har gett många livsmedelsföretag att stämpla etiketter på sojaprodukter som hävdar att de bidrar till att minska kolesterol. I en sådan hälso-och kost-besatt kultur har detta varit ett stort lyft för soja industrin. Det är dock mycket svårt för en person att äta den nödvändiga 25g en dag av soja - detta motsvarar fem soja yoghurt eller tre stora glas sojamjölk.

Ett utdrag ur sin skrivelse ses av Observer Food Monthly följande: "Vi motsätter oss detta hälsopåstående eftersom det finns rikligt med bevis att några av isoflavoner [fytoöstrogener] finns i soja visar toxicitet i östrogen-känsliga vävnader och i sköldkörteln. Detta gäller för ett antal arter, inklusive människan. Dessutom de negativa effekter på människor förekommer i flera vävnader och tydligen genom flera olika mekanismer ... alltså under graviditet hos människor, kan isoflavoner per se vara en riskfaktor för onormal hjärna och reproduktionsorgan utveckling. "

Källtext

 
Ställer mig själv tveksam till soyan som produkt efter att ha läst det här.
Ewa-Lis Hörne Messelth
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar