söndag 8 april 2012

NYTTIGA OGRÄS
Odla din egen mat är ett bra sätt att ta vara på vad naturen har att erbjuda

Vissa "ogräs" kan vara goda om de bereds på rätt sätt, och de är helt gratis. I en artikel som publicerades tidigare i somras, samlas några ogräs, inklusive:Maskros: hela växten är ätlig och bladen innehåller vitamin A, C och K, tillsammans med kalcium, järn, mangan och kalium. Portlack toppar listan av växter med omega-3 fetter. Svinmålla påminner om spenat, fast nyttigare och godare.  Nässlor: är läckra och näringsriktiga kokt eller som en te.
Plantago major, Groblad.  Den unga bladen är ätbara råa eller kokta och är rika på vitamin B1 eller riboflavin. Denna växt har en lång historia av medicinsk användning, som går tillbaka till antiken. Den verkligen verkar vara ett universalmedel mot allt, som av dess användningsområden är omfattande. En Indian namn för plantan- "liv medicin," som säger allt. Del av plantan- fysiologiska effekten kommer från en anmärkningsvärd glykosiden kallade Aucubin, som redovisas i tidskriften av toxikologi är en potent anti-toxin. Faktum är att den här "ogräs" är full av verksamma ämnen, bland annat askorbinsyra, apigenin (en phytonutrient med starka egenskaper som antioxidant), bensoesyra, oleanolic syra, och salicylsyra, bland andra, som ger växten ett brett användningsområde som antiseptiska, gift motgift, anti-inflammatorisk, hostdämpande, urindrivande, hemostatiska och till och med hjärtstärkande
Förutom  omega-3-fettsyror, har portlack  andra näringsmässiga fördelar: sex gånger mer E-vitamin än spenat sju gånger mer betakaroten blir nödvändiga än morötter, som 1320 IU/ 100g vitamin A (44 procent av RDI), Som är en av de högsta bland gröna blad grönsaker 25 mg vitamin C per kopp (20 procent av RDI) rik på magnesium, kalcium, järn, riboflavin, kalium, fosfor, mangan. Portlack är fördelaktigt om du har urininkontinens eller matsmältningsproblem, den har också svamp och antimikrobiella effekter. Det har även visat sig användbara för hudåkommor, såsom acne, psoriasis och solskador.  Portlack är också rika på pektin, så den kan användas till att göra soppor och stuvningar.
Läs mer om du är intresserad.
Ut i det vilda och ta vara på ett gratis apotek.....
Ewa-Lis Hörne Messelth

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar