lördag 7 april 2012

ASHWAGANDHA mot Alzheimers sjukdom


Ashwagandha är en liten vintergröna flerårig ört som växer upp till nästan 5 meter högt träd. Gemensamma namn som används för ashwagandha är: Winter Cherry, Withania somnifera (latinska botaniska namn), och Indisk ginseng för att nämna några. Oavsett namn du använder för att beskriva denna adaptogena ört, ashwaganda har varit en del av Indiens Ayurvedic medicinska system i tusentals år. Det betraktas som en under ört. Samtidigt betraktas den ofta som en ört mot stress och som ger förbättrad energi och vitalitet, det finns en stabil vetenskaplig forskning som bekräftar ashwaganda potentiella terapeutiska värde mot ett dussintal hälsoproblem. Ny forskning som avslöjar denna ört minskar de förödande effekterna av Alzheimers sjukdom.
Alzheimers sjukdom är för närvarande med epidemiska proportioner, med 5,4 miljoner amerikaner - inklusive ett av åtta personer i åldern 65 år och uppåt - lever med Alzheimers sjukdom, enligt Alzheimers Association's 2011 Alzheimers sjukdom fakta och siffror.
 Ashwagandha - kallas "ginseng" i ayurvedisk medicin. Ashwagandha en adaptogen ört känd för sin energigivande, prestationshöjande och immunologiska stärka egenskaper. Ashwagandha har också visat sig ha en milt lugnande effekt på det centrala nervsystemet och fungera som ett naturlig muskelavslappnande medel. Rotens extrakt har i stor utsträckning använts för att öka libido, bota impotens och ökad fertilitet. Preliminära studier tyder på att örten Ashwagandha hjälper att motverka stress symptom, behandla ångest och sömnsvårigheter, hämma tumörtillväxt, sänka kolesterol och framför allt, förbättra sexuell prestanda. Studier visar att extrakt av växten har ett direkt inflytande på spermatogenescykler hos djur, förmodligen genom att utöva en androgen-liknande effekt. Det har spekulerats att örten även kan inneha potenta antioxidanter, neuro-skyddande och anti-åldrande egenskaper.


 Inget känt botemedel och en terminal prognos, Alzheimers sjukdom är associerad med degenerering och död i hjärnan celler, vilket leder till en konstant förlust av både intellektuella och sociala färdigheter, och, slutligen, för tidig död. Forskare på nationell Brain Research Center (NBRC), har genomfört studier på möss på extrakt ashwaganda får omvänd minnesförlust och förbättrar kognitiva förmågor i de med sjukdomen. Inledningsvis, möss med Alzheimers inte kunde lära sig eller behålla det de lärt sig, men efter ashwaganda för 20 dagar, detta förbättrats avsevärt. Efter 30 dagar, beteendet hos möss återgick till det normala. Forskare rapporterade: En minskning av amyloid plack (amyloid plack och nystan av nervtrådar bidrar till nedbrytning av kablaget i hjärnans celler) samt en förbättrad kognitiv förmåga.
Intressant forskning.

Ewa-Lis Hörne Messelth

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar