måndag 6 december 2010

Mot juletid

Några veckor kvar till jul och i år lär vi väl i alla fall få en vit jul.

Inställda tåg och flyg, försenade bussar vad göra mer än att utveckla tålamodet och inställningen till det hela. Jag tror att om vi går runt och retar upp oss på situationen (kommunikationer), tar vi själva stryk, det tar vår energi som vi faktiskt kan använda till annat, t ex använda oss av tiden till något bättre än att vara arga. Eftersom jag reser en hel del med tåg, har jag fått erfara att väntetiden kan bli flera timmar, numera har jag varma kläder på mig, en bra bok och någonting att dricka, bara det gör att tiden liksom går fortare.


Tänker på alla ensamma människor. En jul för några år sedan firade jag själv, då ringde jag stadsmissionen i Göteborg, dom ordnar jul för hemlösa, och erbjöd mig att arbeta där som volontär. Dom tackade nej och talade om att dom hade redan så många anmälda så mig sjänst behövdes inte! Det värmde mitt hjärta. Det finns så många fina människor som vill vara en medmänniska, så är det i alla fall i storstäderna, vet inte hur det fungerar i mindre samhällen!
Denna julen skall vi fira på gården, jag håller på med lite julförberedelser mest hela tiden, så att jag/vi inte står där stressade dom sista dagarna och skall göra en massa på en gång.

Ju äldre jag blir desto mer känner jag att gemenskap är viktigt, livskvaliteten att vara tillsammans med människor som accepterar, tror på livet, har modet att vara sig själva, ja riktiga möten som berör mer än bara på ytan. Nu har jag gåvan att ha vänner på båda ställena där jag bor, var i början lite fundersam över hur det skulle vara att flytta på mig sent i livet och bygga upp en till vänskapskrets. Detta har gått riktigt bra.

Idag har julköttbullarna gjorts, har börjat använda kryddpeppar i smeten och låter dom efterkoka i grönsaksbuljong. Dom blir riktigt goda och saftiga.

Kommer snart med några recept på smarriga saker som jag precis lagt i frysen, annars hade dom tagit slut innan julhelgen!?

Nu gäller det verkligen att ta det lugnt och inte stressa upp sig inför julen, prestationskraven till vilken nytta? hinner du inte, köp färdiglagat. Ta dig en fundrare över om du verkligen "måste" ha ett gigantiskt julbord, det var kanske något din mamma och mormor hade, vilket inte innebär att du måste ha det, fundera och reflektera över dina behov!?
Ewa-Lis Hörne Messelth

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar