En fryst lamm, nöt eller älgstek.
8-10 port
1 fryst lammstek med benet kvar
1 dl olivolja + 2 vitlöksklyftor, pressade
1 msk soja
2 krossade lagerblad
1½ msk salt
½-1 msk socker
1 tsk krossade enbär + gärna 1 enkvist
några kvistar rosmarin, timjan och basilika ev. lite färsk
persilja
4 vitlöksklyftor, pressade
1 schalottenlök i skivor
Värm ugnen till 80°. Lägg i den djupfrysta steken. Efter 2-3 timmar har steken mjuknat lite, stick då ner en termometer i den tjockaste delen. Blanda olja och pressad vitlök och pensla steken då och då. Stek tills termometern visar 60-65°, då är steken färdig och lätt rosa. Tag ut steken och pensla den med resten av vitlöksoljan. Droppa soja över. Lägg ett dubbelvikt smörpapper på bänken och blanda alla de torra kryddorna med socker och salt på pappret. Plocka ner örtkvistarna och lägg på löken. Klappa in steken med salt och örtblandningen. Lägg steken tillbaka på smörpappret och packa in de, dvs. linda pappret runt, se till att allt följer med. Stoppa steken in i en plastpåse och ställ kallt i ca 2-3 dygn, vänd gärna steken några gånger under marineringstiden. Spara gärna spadet som bildas och droppa över den uppskurna steken.
Eller lägg bara den frysta steken (lamm, nöt eller älg) i ugnen på 80 grader. Kolla med stektermometer 60-70 grader i innetemperatur.
Lägg steken varm i kall saltlake: 2 l vatten 1 3/4 dl salt, lagerblad och 2 krossade vitlöksklyftor. Låt vara i 2 dygn. Njut gärna med potatisgratäng till.
Hälsningar Ewa-Lis
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar