söndag 27 oktober 2013

CANDIDA

Candida jästsvamp

Candida är en jästsvamp som ingår i vår normala kroppsflora. Finns normalt i munnen, mag- tarmkanalen och slidan. Det finns ett flertal oika typer av Candida där Candida albicans är den vanligaste formen. Candida trivs i fuktig och varm miljö, ca 37 grader.  Minst 25 % av befolkningen beräknas ha överskott av Candida i västvärlden. Candida kan om det vill sig illa utvecklas till en svampsjukdom (mykoser) och skapa stora problem i kroppen. Candida kan då invadera alla kroppens organ men trivs då särskilt väl i matsmältningskanalen och i tarmarna.
Candidasvampen kan producera en typ av falskt östrogen som signalerar till kroppen att det finns tillräckligt med östrogen. Därmed hämmas den naturliga produktionen, vilket kan leda till menstruationsrubbningar.

Om blodsockernivåerna är höga producerar svampen också etanol, det vill säga alkohol. Det gör att man kan känna sig lite berusad fast man inte har druckit något. En annan biprodukt är acetaldehyd, vilken är nära besläktad med formaldehyd, och som märks genom att den ger dålig andedräkt. 
Candida kan även orsaka en rad störningar i kroppen, bland annat hämma produktionen av kollagen, fettsyraoxidationen och blockera den normala nervfunktionen. Således är candidiasis en mycket allvarlig sjukdom.
Det är svårt att få en korrekt uppskattning av hur många som har candidainfektion eftersom den finns i olika grad och symtomen varierar mellan olika människor. Statistik visar dock att var tredje person (!) i västvärlden har eller har haft någon typ av den parasitiska formen.
Skälet till att candidasvampen nu sprids mer än någonsin tidigare är det moderna samhällets ökande stress och det alltför vanliga användandet av antibiotika, p-piller, steroider samt för mycket raffinerat socker och vitt mjöl. Konsumtionen både av antibiotika och av godis har fördubblats sedan 1960- och 70-talen.

Efter sulfapreparatens och antibiotikans ankomst har antalet svampinfektioner i underlivet stigit med oroväckande hastighet. Kvinnor i fertil ålder (20–45 år) använder i dag dubbelt så mycket antibiotika som männen, och tre av fyra kvinnor har någon gång under sitt liv minst en svampinfektion i underlivet. Många av dessa får återkommande infektioner. I och med att candidasvampen orsakar torra slemhinnor i munnen och underlivet kan den också vara inblandad i de ökade inkontinensbesvären hos mogna kvinnor.

Torkad frukt bör intas i små mängder. Alla bär som är osockrade går bra att 
äta. Blåbär är helande för tarmen och blodkärl, nypon, rekommenderas för att motverka inflammationer . Gurkmeja är inflammationshämmande.
rismjöl. Ät kött ett par gånger/vecka. Vitt kött är bäst. Nötter och frön är en bra proteinkälla och bra fetter. Välj ekologisk mandel, valnötter och hasselnötter, solroskärnor, pumpakärnor, sesamfrön, hela och krossade linfrön.


Symtom: Extrem trötthet, klåda i underlivet, mental dimmighet, kronisk halsbränna, tjocktarmskatarr, gasbildning, förstoppning, sura uppstötningar, rapningar, diarré, hemorrojder, slem i avföringen, akut magkatarr, uppsvälld buk, dålig matsmältning, förstoppning, klåda i ändtarmsöppningen, buksmärtor, klåda, psoriasis, flagnande hud, utslag, torr hud, akne, synfläckar framför ögonen, rinnande ögon, suddig syn, nattblindhet, sveda i ögon, försämrad syn, kronisk ögoninflammation, öroninfektioner, vätska i örongången, hosta, beläggning på tungan, postnasalt dropp, dålig andedräkt, muskelvärk, stela leder, muskelsvaghet, ledvärk, svullna leder, täppt näsa, droppande näsa, snuva, njurinfektioner, urinläckage, urinvägsinfektioner, urinträngningar, sveda vid urinering, dålig blodcirkulation, hösnuva, nässelfeber, känslighet mot födoämnen, känslighet mot mögel, kronisk bihåleinflammation, astma, känslighet mot kemikalier, parfymer etc., yrsel, balanssvårigheter, sömnproblem, stickande/domnande känslor, viktökning, viktminskning, kraftigt matbegär, aptitlöshet, extrema humörsvängningar, nervöst beteende, dåligt minne, huvudvärk, upprördhet, irritation, koncentrationssvårigheter, depression, apati och självmordstankar. 
De värsta symtomen orsakade av Candida är nog ändå de mentala. Alla dessa gifter i kombination med dåliga näringsvärden ställer till psyket rejält.

Det mest effektiva sättet att bli av med Candida är att syresätta kroppen. Candida tål inte syre och kan inte leva i en syrerik miljö.  Candida tar en massa näring från kroppen som är viktigt att tillföra. Tips: gör en hårmineralanalys för att få reda på din biokemiska status. Det finns också candida-kurer att köpa.

Uteslut alla produkter med socker, vitt mjöl och mjölk och potatis samt jästa produkter som öl och vin. Gäller alla syntetiska sötningsmedel! Använd stevia.

Blodsocker balansen och syresättningen blir bättre ju mer basisk du blir. De skapar en jäs process i tarmarna som gör att svampen förökar sig. Candidan sprider från tarmen ut i blodet som i sin tur belastar immunförsvaret, lever, njurar, hud och lymfsystem.
Hela endokrina systemet belastas beroende på hur länge och mycket du gått med överväxten.

Du kan äta alla grönsaker, mycket bladgröna, grönkål, spenat, sallad, broccoli, vitkål. Råa och ångkokade grönsaker flera gånger varje dag rekommenderas. Söt potatis är bättre än vanlig potatis.

Ingefära, gurkmeja, vitlök, vitkål, år effektiva för att hjälpa mot infektioner, bakterier och svamp. Speciellt vid ledvärk. Ris är mycket bra för avgiftning. 

Frukt/bär, ät frukt men begränsa intaget av vindruvor och bananer. Undvik sädesslag med gluten, byt ut till havre, hirs, bovete.
Får och getost är bättre än ko-ost. Undvik mjölk.  Använd havremjölk, sesammjölk eller rismjölk. Drick mycket vatten, gärna citronvatten. Örtte. Blanda bikarbonat och psylliumfröskal och citron i ett glas vatten och drick några gånger/dag är bra båda för tarmen och gör dig basisk.
Du kan äta ett basiskt kosttillskott och du kan även dricka björkaska som gör dig basisk.



Googlat och sammanställt följande tips vid candida.
Ewa-Lis Hörne Messelth


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar