tisdag 23 oktober 2012

Sund.nu - Glukos fruktossirap ett dåligt sötningsval för din hälsa

Sund.nu - Glukos fruktossirap ett dåligt sötningsval för din hälsa

Glukos fruktossirap, så kallad high fructose corn syrup, tillhör det vanligaste sötningsmedlet i USA. Även i Sverige är det vanligt och du hittar det i glass, godis, måltidsbars, fikabröd, dressing och läsk.
Fakta:
Vad är skillnaden på glukos fruktossirap och socker?
Glukos fruktossirap och sackaros är båda föreningar som innehåller enkla sockerarterna fruktos och glukos, men det finns åtminstone två tydliga skillnader mellan dem.
För det första består sackaros av lika mängder enkla sockerarter, det vill säga 50 procent fruktos och 50 procent glukos, medan den typiska majssirapen har ett något obalanserat förhållande. Den innehåller 55 procent fruktos och 42 procent glukos. Större sockermolekyler utgör resterande 3 procent av sötningsmedlet.
För det andra, som ett resultat av tillverkningsprocessen, är glukosfruktossirapens molekyler fria och obundna och redo för absorption och användning. Däremot är varje molekyl i sockrets fruktos bunden till motsvarande en glukosmolekyl och måste genomgå ett extra metaboliskt steg innan det kan utnyttjas i kroppen.
Källa: Princeton university
Hitta Glukos fruktossirap på innehållsförteckningen:
Kärt barn har många namn brukar man säga och det gäller verkligen för glukos fruktossirapen. Det finns mängder av beteckningar som alla är varianter av glukos fruktossirap.

Undvik följande:

- Glukossirap
- Stärkelsesirap
- Majssirap
- Glukos
- Glykos
- Isomeros
- HFS, high fructose syrup
- HFCS, high fructose corn syrup
- Majsstärkelse

Produkter som innehåller någon av ovanstående ämnen bör du undvika!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar