måndag 22 oktober 2012

Sanna Ehdin - Skräpmaten

Sanna Ehdin - Skräpmaten

Skräpmat aktiverar skräpgener och är försurande på kroppen. Den innehåller alldeles för mycket tomma kalorier som ger inflammation i kroppen. Övervikt är en låggradig kronisk inflammation. Läs mer om detta på denna sida.

• Mat är en sorts information till kroppen – och skräpmat aktiverar skräpgener medan ämnen i grönsaker och frukt stimulerar avgiftning och reparation av arvsmassan.

• Allt fler undersökningar visar att skräpmat gör barn oroliga, aggressiva och även depressiva. Men när godis, chips och läsk byts ut mot ordentlig frukost blir det klara förbättringar med mindre sjukfrånvaro, färre konflikter och bättre koncentrationsförmåga.




Skräpmat ger depression

Den nya engelska studie som rapporterades i medierna idag är intressant – inte bara för att den fick så stort medialt genomslag. Utan även för att den visade på stora skillnader i i hälsotillstånd på relativt kort tid – beroende på vad man äter.



Chalmers-professor: Stoppa sukralos

"Användningen innebär ett storskaligt experiment på 100 000-tals ungdomar". Det säger professorn i kemisk miljövetenskap Göran Petersson vid Chalmers, som vill stoppa sötningsmedlet sukralos. Medlet har samma grundläggande biokemiska egenskaper som klorbleknin...




Industrimaten – största hotet mot hälsan

Efter tvåhundra år av industrialisering har maten genomgått stora förändringar. De senaste femtio åren har kosten förändrats till att innehålla mycket raffinerad mat, mer kemiskt behandlat fett, mindre näring och över tvåtusen (!) konstgjorda tillsatser. Hur påverkar det oss?



Det okända fusket med maten på din tallrik

Ny Bästsäljande bok: "Den hemlige kocken" om det okända fusket med maten och hur livsmedelsindustrin manipulerar oss med mer eller mindre ohälsosamma eller farliga ingredienser – bara det smakar bra!



Läskdrickande ökar risken för cancer i bukspottskörteln

Hög konsumtion av söta livsmedel ökar risken att drabbas av cancer i bukspottskörteln visar en ny studie från Karolinska Institutet. Rikligt intag av läskedrycker, fruktkrämer och socker i kaffet är tre vanliga sätt att höja risken.

Cancer i bukspottskörtel...




WHO varnar för socker i maten

Jag har varnat för sockrets skadliga effekter sedan 1998, och denna info från 2003 är inte desto mindre aktuellt idag.

Enligt nya råd från Världshälsoorganisationen, WHO, ska högst tio procent av vårt dagliga näringsintag bestå av socker. Det innebär...




Onyttig matreklam

20 procent av de livsmedel som förekommer i reklam i Sverige är så kallad onyttig mat, det vill säga kakor, läsk, söta efterrätter och godis. Det uppger Sveriges Konsumentråd, som nu vill ha ett förbud i hela EU mot TV-reklam riktad till barn, skriver Dagens M...




Färgämnen i mat farligt

Experterna varnar nu för att färgämnen i mat kan vara farligt för barn. Så se till att undvika allt färgglatt godis, rosa glassar och neonblå läsk.



Sukralos och sötningsmedel – nya fakta

Det nya sötningsmedlet sukralos är framställt av socker och 500 gånger sötare än socker. Sukralos är ett klorerad kolförening och det är direkt ohälsosamt och rekommenderas inte! Man har förvandlat ett högst naturligt ämne till ett hälso- och miljöfarligt klor...




Socker och snabbmat ger inflammation i blodet

Forskare från universitetet i Buffalo har funnit att ett högt intag av socker eller snabbmat med hög fetthalt/kalorinivå leder till en ökning av blodets inflammatoriska ämnen. Därigenom kan matens makronutrienter initiera en inflammatorisk process, vilken i si...




Läskigt med läsk

En undersökning från Livsmedelsverket år 2003 visade att fyraåringar drack läsk i snitt två gånger i veckan. År 2006 hade intaget ökat till två dl läsk om dagen.



Ät ljust bröd och få hjärt-kärlsjukdomar

Snabba kolhydrater ökar risken för att få hjärtsjukdomar visar ny forskning. Ledande expert kräver en radikal omläggning och menar att budskapet om att äta mindre fett kan ha bidragit till fetmaepidemin.



Aspartam ger cancer

2005 kom den i särklass största studien på aspartam från det italienska Ramazzini-institutet och även deras nya uppföljande studien ger säkra belägg för att aspartam orsakar cancer hos försöksråttor.



Sukralos ett gift

Världens stora livsmedelsproducenter jagar ett konstgjort sötningsmedel som kan ersätta det onyttiga sockret. Men behövs det verkligen? Apropå TV-programmet om Sockerkriget, som tog upp bl a sukralos, läs mer på hemsida för konsumenter i samverkan och om bojko...




Fruktos farligast i läsk

Läsk ger fläsk! Det har jag sagt länge på mina föreläsningar och denna teori får nytt stöd. En ny studie visar på ökad viktuppgång orsakad av läskedrycker och pekar ut sockerarten fruktos som mer "farlig" än andra.



Enligt vår uppfattning existerar ingen skräpmat. Varje livsmedel har sitt tillfälle.
Agneta Dreber, vd Livsmedelsföretagen

- Jag bara undrar om människor blir sjuka o dör i deras värld också…? Citatet hittade jag i DN 2/9/06. Har bett henne f...




Skolbarn och skräpmat

När Elisabeth Cagan blev ansvarig för staden New Yorks skolmatsedel bytte hon successivt ut skräpmaten mot näringsrik mat. Under åren 1979–1983 fick 600 000 skolbarn ta del i detta ”experiment” och resultatet blev att både betyg och idrottsprestationer förbätt...




Undvik mikro-popcorn

ICAs micropopcorn ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar med 25 procent. Redan 100 g popcorn ger 5 g artificiella transfetter, vilket är maxdosen för ett helt dygn. Analyser har hjorts av den danske professorn och överläkaren Steen Stender. ICAs bortförklari...




Kemikalier i läsk kan skada barnets DNA

Ny forskning varnar för natriumbensoat E211 som används bland annat i läsk. Genom att "koppla av" viktiga delar av DNA ökar risken för skada. Enligt den engelske forskaren Peter Piper kan dessa kemikalier kan orsaka alvarlig skada till DNA i mitokondrierna, vi...




Aspartam ger cancer

Aspartam ger värk?



Coca-Cola & Cadbury stäms för bensenläsk

Coca-Cola och Cadbury Schweppes kan komma att stämmas i Florida föratt deras läskedrycker innehåller det starkt cancerframkallande ämnet bensen. Det står klart sedan oberoende laboratorietester visat att drycker från företagen innehållit bensenhalter på flera ...




Sockerskandal i spåren av fotbolls VM

Hämtat från SKIS nyhetsbrev 30/6.
Tolv europeiska konsumentorganisationer har uppvaktat FIFA (det internationella fotbollsförbundet) därför att de har sålt rätten att använda FIFA-symbolen till Nestlés marknadsföring av frukostflingor. Man kallar fling...



Följ Sanna Ehdins blogg om du är mån om din hälsa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar