måndag 29 oktober 2012

ALTERNATIV TILL RENT SOCKER


 

 Har gjort en sammanställning på alternativ till raffinerat socker.


GI-VÄRDE OCH ALTERNATIV TILL SOCKER

Raffinerat socker, 68
Råsocker, 61
Lönnsocker, 54
Honung, 48
Agavesirap, 40
Kokossocker,  35
 

KOKOSSOCKER

Har ett lågt GI på 35 och är framställt utan kemikalier och tillsatser. Tack vare varsam hantering behåller kokossockret de naturliga antioxidanterna vilket ger ett högre ORAC -värde än många frukter och grönsaker. Ju högre ORAC-värde, desto fler antioxidanter innehåller livsmedlet. Kokossockret innehåller bl.a. fosfor, kalium, kalcium, mangan, järn, koppar och krom.

Passar till matlagning, godis eller sötning istället för socker eller sirap. Bra som dekoration. I té eller kaffe, i smoothies, härligt på ugnsäpplen, stekta bananer, plättar, pannkaka, tårtor, våfflor, bakverk och kakor. Perfekt i cocktails (t.ex. Mojito, Caipirinha). Som dekorativ sockerrand på glaset. Ger asiatisk mat en autentisk prägel.
Smaken är mjuk och lätt kolaaktig.

BJÖRKSOCKER

Har 40% mindre kalorier än vanligt socker, 75% mindre kolhydrater och GI-värde som ett salladsblad. Björksocker består av xylitol och har ungefär samma struktur och smak som vanligt socker.

 Björksocker har 40% mindre kalorier än vanligt socker, samt 75% mindre kolhydrater. GI-värdet är ungefär som ett salladsblad. 1 tesked innehåller 10 kalorier. Björksocker, även kallat Xylitol, är en vitt kristalliskt substitut för vanligt socker. Det ser ut som socker och smakar faktiskt nästan som socker. Det finns i fibrerna hos många frukter och grönsaker såsom majs, havre, svamp och annat. Det utvinns ofta från just majsfiber eller från björken. För diabetiker är björksockret populärt, eftersom det är snällare mot blodsockret. Studier har också visat att björksockret inte bara förebygger utan också aktivt motverkar dålig tandhälsa och karies. Det innehåller ca 40% mindre kalorier än socker.

Lönnsirap av första klass som inte bara förgyller vilket bakverk eller fruostmål som helst utan också ger dig hälsofördelar! Lönnsirap innehåller till exempel lika mycket kalcium som mjölk från kor, flera viktiga B-vitaminer samt järn, folsyra, koppar, zink och magnesium!

 
LUCUMA

Är en subtropisk frukt från Peru, senare även i förekommande i Ecuador och Chile. Den växer på hög höjd mellan 1000 och 2400 meter över havsytan.

Frukten är väldigt näringsrik, den har höga nivåer B3, kolhydrater, karoten, fiber, vitaminer och mineraler (t.ex. järn). I vissa länder är Lucuma den mest populära glassmaken.

Annars används Lucumafrukten i torkad pulverform som sötningsmedel.


STEVIA

Stevia rebaudiana är en växt som kan användas som ett sötningsmedel med naturligt ursprung som varken innehåller kalorier eller påverkar tänderna.

Steviaextrakt kan vara upp till 400 gånger sötare än socker och används traditionellt som sötningsmedel vid bakning och matlagning.

Steviaextrakt  är mycket sött med en neutral och ren steviasmak Kan ha en underton av lakrits.

- Innehåller inga kalorier.
- Pulverform.
- Tål upphettning.
- Lättlösligt i vätska
. Naturligt, kalorifritt, noll påverkan på blodsockret och ofarligt för tänderna.

Nyheten om att EU-kommissionen godkänt steviolglykosider, en renad form av ”dundersockret”, som tillsats E 960. Högre söthet ger renare och mer sockerlik smak. Produkterna har inga kalorier eller kolhydrater och ger inga hål i tänderna. Kan även användas av diabetiker.

YACON.

Är en rot som växer i Anderna och är besläktad med solros. Sirapen som pressas från den är mörk och mustig; smakrik och söt. Den har ett lågt GI och innehåller mellankedjade sockerarter som matar de snälla tarmbakterierna i magen. Lyxigt och gott! Perfekt att förhöja vilken efterätt eller smoothie

MESQUITE

Är en traditionell föda som härstammar från de inhemska kulturerna kring de torra regionerna i Amerika / Sydamerika. Än idag används Mesquite i diverse kulinariska maträtter för dess distinkta smak och arom, men även för dess hälsoaspekter som är väl kända världen över.

Med en naturligt låg halt av socker (fruktos); högt fiberinnehåll; samt höga nivåer av högkvalitativt protein, kalcium, magnesium, kalium, järn och zink; är det lätt att förstå varför denna inhemska föda idag klassas som en "superfood".

Mesquite ger en underbar smak och krämighet till sötsaker & desserter som exempelvis choklad eller glass och smoothies.

 
SÖTIN

 
Sötin är ett 100% naturlig och ekologisk produkt, baserat på sockeralkoholet Erythritol.  Erythritol finns naturligt i bl.a. päron, meloner och svamp, och har således ätits av oss människor sedan länge.

När man tar fram Sötinet tillsätter man en bakteriekultur för att fermentera kolhydraterna (glukosen) i frukten. Därefter torkar man produkten i låga temperaturer.

Tips: På Ica hittade jag sötin, samma sak som sukrin.
Sötin är packat i Sverige, sukrin i Norge.
Sötin kostade 75kr för 500gr på Ica.
Sukrin kostade 120 kr för 500gr på life hälsokost.
Från bloggen: En annorlunda vardag.

inga kalorier
- smakar och ser ut som socker
- bra för diabetiker, eller för dem som vill ha kontroll på sitt blodsocker, GI noll
- 100% naturlig, finns i frukt och svamp
- skadar inte tänderna
- fungerar som en antioxidant


Näringsinnehåll per 100 g sukrin/erythritol:
Energi: 0 kcal
Protein: 0 g
Kolhydrater totalt: 100 g
- varav socker: 0 g
- varav sockeralkoholer: 100 g
Fett: 0 g

Användning:
Används som ersättning för socker. Kan värmas och användas vid bakning. Bör max utgöra en femtedel av de totala ingredienserna.

BJÖRKSOCKER, XYLITOL


Ett alternativt sötningsmedel med 40 procent mindre kalorier än socker, 75 procent mindre kolydrater samt lågt GI.

Smakar ungefär som socker och har samma struktur.

Kan ersätta socker i de flesta recept förutom vid användning av jäst i bakning eller för att göra hårda sötsaker.

Björksocker är bra tänderna samt stabiliserar insulin och hormonnivåerna. Björksocker kommer från björkträd och/eller vissa frukter som jordgubbar och plommon.

Dosering:
Använd som vanligt socker. 1 tsk motsvarar 1 tsk vanligt socker i sötma.

Totalt kolhydrater (xylitol) 4 gr
Kalorier 10

För mycket användning av xylitol kan ha en laxerande effekt.


Ewa-Lis Hörne Messelth

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar