måndag 5 september 2011

UMAMI, den femte grundsmaken

Förutom de fyra grundsmakerna, salt, sött, surt och beskt finns en femte - umani.
Den används inom livsmedelsindustrin, det är smaken av prodein som höjer smakupplevelsen av andra smaker. Kallas i dagligt tal för smakförstärkare. Natriumglutamat känner de flesta till, då är den syntetiskt framställd och ger stora skador. Läs under glutamat.
Naturligt finns smaken i bland annat torkad svamp, sojasås, parmesanost, grönt te och tomater.
1 kilo färsk svamp krymper ner till ca 100 gr när den är torkad. Efter en stunds blötläggning sväller den ca 4,5 gånger.
Nu har jag tack vare min sädeskvarn malt torkad svamp som går alldeles utmärkt att använda som krydda, ja till det mesta. Torkad svamp håller i evigheter om inte fukt och solljus kommer till.
Nu kan du köpa mald svamp (trattkantarell) hos oss på Sinnenas gård.
Ewa-Lis Hörne Messelth


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar